Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Europallets

Europallets of EPAL pallets zijn de meest gebruikte ladingdragers in de Europese transportmarkt. De europallet heeft vaste afmetingen en specificaties. Deze gegevens zijn vastgelegd in de European Pallet Association, ofwel EPAL. De europallets zijn op een gegeven moment ontworpen om het internationale vervoer met pallets te vereenvoudigen. Iedereen werkt op deze manier met uniforme maten. Een europallet heeft altijd een afmeting van 80 x 120 cm. Een officiële europallet bevat het EPAL keurmerk. Dat is door middel van een brandmerk op de klossen geperst. 

Lees verder

Waarom europallets kopen bij Logistiekconcurrent?

 • Dé specialist in pallets
 • Alle soorten pallets leverbaar
 • Aanpassingen voor maatwerk mogelijk
 • Ruim aanbod nieuw en gebruikt
 • Staffelkortingen
 • Je eigen bezorgafspraak maken
 • Vandaag besteld = morgen in huis
 • Afhalen mogelijk
 • Behandeld volgens ISPM15

Soort europallet

De keuze voor het type europallet is afhankelijk van de antwoorden op de volgende vragen:

 • Wil ik een nieuwe of gebruikte pallet?
 • Welke afmeting heb ik nodig?
 • Hoe vaak wil ik de pallet gebruiken?
 • Hoe groot zijn de producten die ik op de pallet vervoer? (i.v.m. aantal deklatten)
 • Zijn er regels voor de behandeling van de pallets?
 • Hoe verplaats ik de pallets? 

Europallets 80 x 120 cm

Europallets zijn gemaakt van geschaafd en gecertificeerd hout. Het bovendek van de EPAL pallet bevat standaard 5 planken. Een europallet is standaard 0,4 laadmeter. De maximale hoogte is 2,2 meter en er kan maximaal 1500 kilo mee vervoerd worden. Een europallet gebruikt 1 palletplaats. De nagels van een europallet zijn op dezelfde posities in het hout geschoten.

De houten uitvoeringen zijn behandeld om aan de EPAL norm te kunnen voldoen. Deze behandeling, door middel van hitte, doodt schadelijke organismen. Na deze behandeling voldoet de pallet aan de ISPM 15 norm. Dit is belangrijk bij de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. Het IPPC-logo geeft aan dat de behandeling is gebeurd volgens de EU-richtlijnen en zoveel mogelijk met de Best Available Techniques (BAT). 

Ruilsysteem voor europallets

Europallets kunnen worden gebruikt in een ruilsysteem. Dit systeem is halverwege de twintigste eeuw door Europese spoorwegmaatschappijen opgezet. In Europa zijn europallets de meest gebruikte pallets en een ruilsysteem is daarom erg handig. De pallet vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Eén europallet is één europallet waard. Als jij palletladingen verzonden hebt, dan moet jij hetzelfde aantal pallets weer terugkrijgen. Dat kunnen dezelfde pallets zijn, maar het mogen er ook andere zijn. Zolang een europallet maar geruild wordt voor een europallet. Soms wordt er gewerkt met statiegeld. Dit bedrag wordt gebruikt als een soort borg. Als de pallets niet terugkomen, betaal je een bepaalde vergoeding. Het gaat hier over een afspraak tussen leverancier en klant. Het betekent niet dat je altijd een vergoeding krijgt als je pallets inlevert.

Bij Logistiekconcurrent koop je altijd EPAL pallets die 100% veilig en uitwisselbaar zijn. Onze pallets kunnen dus gebruikt worden in het ruilsysteem. 

Nieuw of gebruikte europallets?

Bij Logistiekconcurrent koop je nieuwe of gebruikte houten pallets.

Gebruikte pallets
Een gebruikte pallet wordt ook wel tweedehands pallet genoemd. Met een gebruikte pallet bespaar je kosten en het is maatschappelijk verantwoord. Er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig. Bij de gebruikte houten soorten heb je keuze tussen verschillende kwaliteiten. Een gebruikte A-keus pallet is van een betere kwaliteit dan een B-keus. Dat komt doordat de A-keus pallet minder vaak gebruikt is.

Bij gebruikte pallets heb je een beperkter aanbod. Je bent afhankelijk van de pallets die in omloop zijn. Al onze gebruikte pallets worden uitvoerig gecontroleerd en grondig gekeurd voordat ze naar de klant gaan.   

Nieuwe pallets
Nieuwe pallets bevatten geen gebruikssporen. De prijs hiervoor ligt wat hoger, maar het gaat dan ook over volledig nieuwe pallets die nog nooit gebruikt zijn. In tegenstelling tot bij gebruikte pallets kun je bij de nieuwe kiezen uit alle varianten.

Goederen vervoeren met europallets

Met een pallet vervoer je eenvoudig goederen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een palletwagen of heftruck. De goederen stapel je op de pallet, waardoor een groot aantal in één keer kan worden verplaatst. Een europallet til je zonder moeite op. Let hierbij op wat de insteekhoogte de pallet is en wat het dynamische draagvermogen is van de pallet. Het dynamische draagvermogen wijkt namelijk af van het statische vermogen en de maximale belasting bij palletstelling. De europallets plaats je in een trailer. In een trailer passen gemiddeld 26 blokpallets. 

Wanneer je bakken of kratten wil gebruiken, raden wij de Euronorm bakken aan. De basismaat van deze kratten is 60 x 40 cm. Ze zijn ontwikkeld op basis van de europallet 80 x 120 cm en de blokpallet 100 x 120 cm.

De bakken worden in heel Europa geaccepteerd, waardoor je ze altijd efficiënt kunt laden en stapelen. Op de europallet passen 5 bakken van de standaardmaat 60 x 40 cm. De bakken zijn ook verkrijgbaar in andere maten, zoals 20 x 15 cm en 40 x 30 cm. Hiervan passen er natuurlijk meer dan 5 op één pallet. Het voordeel van Euronormbakken is dat alle maten door elkaar kunnen worden gebruikt. Ondanks de verschillende maten zijn ze wel allemaal onderling stapelbaar.

Ook kartonnen dozen zijn ideaal om te stapelen op een europallet. Die zijn in alle maten beschikbaar en zijn dus ook geschikt voor een palletlading. Behalve voor de palletbox kun je ook voor kleinere formaten dozen kiezen. Hou er bij die dozen wel rekening mee dat de leverancier meestal de binnenmaten vermeldt. Voor palletisatie is het belangrijk dat de buitenmaten precies op de pallet passen. Zo wordt de optimale sterkte van de doos benut en zullen de dozen niet inzakken.

Wanneer de lading op de pallet is geladen, kan de stapel verstevigd worden met wikkelfolie. Zo weet je zeker dat een lading veilig in de opslag staat of onbeschadigd op zijn bestemming komt.  

Geschikte afmetingen voor europallets

Euronorm formaten

Naast europallets van hout zijn er ook kunststof europallets. Bekijk alle pallets

Lees minder

5 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
 1. Alle soorten pallets leverbaar!

  Bekijk hier ons complete aanbod aan houten pallets

  Doos op maat bestellen Doos op maat bestellen
5 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen op rekening
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.