Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Palletwagens

De palletwagen, ofwel pompwagen, is een ideaal hulpmiddel om pallets te verplaatsen. De handpalletwagen is de meest gebruikte variant. De palletwagen is dé oplossing om tijd te besparen tijdens transport. Je stapelt de goederen op een pallet en brengt ze in een mum van tijd van A naar B binnen je magazijn. De handpalletwagens worden ook ingezet tijdens het laden en lossen van ladingen. De palletladingen kunnen eenvoudig in en uit de trailer worden gereden.

Lees verder

Hoe werkt een handpalletwagen?

De handpalletwagen wordt handmatig bediend. De palletwagen wordt ook wel pompwagen genoemd, omdat je een pompmechanisme gebruikt om de lading op te tillen. De hefboom van de wagen trek je naar je toe en beweeg je van je af. Op deze manier wordt het pompmechanisme in gang gebracht. Bij elke beweging gaan de vorken van de pompwagen een stukje omhoog. In tegenstelling tot een stapelaar, kan een palletwagen een pallet tot ongeveer 15 centimeter brengen. Staat jouw lading hoog genoeg, vergrendel het mechanisme door de bedieningshendel omhoog te klikken. Als het goed is staat de hendel dan horizontaal. Je kunt nu gaan rijden. Ben je op de juiste plek, druk de bedieningshendel dan in. De vorken zakken weer tot de laagste stand. Je kunt nu makkelijk de palletwagen onder de pallet vandaan halen.

Hoe kies ik de juiste palletwagen?

Wil je de juiste palletwagen kopen? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe zwaar zijn de goederen die je verplaatst?
 • Hoe lang moeten de vorken van de palletwagen zijn?
 • Op welke ondergrond moet de palletwagen rijden?
 • Waar sla ik de palletwagen op?

Draagkracht

Wat is het maximale gewicht van de goederen die je normaal gesproken moet vervoeren? Wat ga je vervoeren en hoe zwaar is dit? Bij Logistiekconcurrent zijn palletwagens verkrijgbaar met een draagvermogen tussen 1000 en 2500 kg. Overschrijd nooit het maximale draagvermogen.

Hoe groter de pallet, hoe zwaarder de pallet kan worden beladen. Het materiaal van de pallet is ook van belang bij het beladen. Daarnaast heeft een vrachtwagen een maximaal gewicht dat het mag vervoeren. Daarom wordt er per pallet vaak een maximaal gewicht gehanteerd.

Vorklengte van een palletwagen

Welke vorklengte heb je nodig? De vorklengte is van belang voor een grote of kleine draaicirkel van de palletwagen met last. De standaard lengte van de vorken is 1150 mm, waarmee een europallet in de lengte kan worden opgepompt. Een korte lengte is ideaal voor blokpallets en verkleint de draaicirkel in de vrachtwagen. Heb je veel ruimte, dan zou je kunnen kiezen voor extra lange vorken. Dit is handig om eventueel twee of zelfs drie pallets ineens op te pakken. Hiervoor hebben wij handpalletwagens met extra lange vorken. Je bespaart hierdoor enorm veel tijd, omdat je minder vaak op en neer hoeft te rijden. De keuze voor de lengte van de vorken heeft dus te maken met wat voor soort pallets je verplaatst en hoeveel plek je hebt om te draaien.

Verschillende wielen voor de palletwagen

Alle handpalletwagens beschikken over stuurwielen en vorkwielen. De vorkwielen bevinden zich vanzelfsprekend in de vorken van de pompwagen. De stuurwielen zitten recht onder de hendel. Er zijn verschillende factoren die van belang zijn bij de keuze voor bepaalde wielen. Een pompwagen kies je niet zomaar. Om de levensduur van een palletwagen, en dan met name de wielen, te verlengen is het belangrijk om te weten op welke ondergrond de pompwagen gaat rijden en wat de verdere omstandigheden zijn.

Single en tandem vorkwielen
Een palletwagen kan single vorkwielen of tandem vorkwielen bevatten. Single vorkwielen bevatten in elke vork één wiel. De palletwagen met single vorkwielen gebruik je op een gladde vloer. Het hebben van slechts één wiel maakt het draaien makkelijker. Let erop dat de slijtage bij enkele wielen hoger is.

Bij tandem vorkwielen wordt de belasting verdeeld, waardoor de slijtage per wiel minder is. Op een ruwe, ongelijke vloer presteren de tandem vorkwielen het beste. Hoogteverschillen worden makkelijker overbrugt met tandem vorkwielen. Bij een handpalletwagen met tandem vorkwielen kunnen de twee wielen variëren in materiaalsoort. Zo zijn er combinaties zoals rubber/PU, PU/PU of Nylon/Nylon.

Materiaal van de wielen
De materiaalkeuze van de wielen is van belang. Er zijn drie soorten wielen:

 • Nylon: een Nylon wiel heeft de laagste rolweerstand en is ideaal voor een gladde ondergrond. Nadeel van deze harde wielen is dat ze niet geruisloos zijn. Wel zijn ze uitermate geschikt in een omgeving waarin gewerkt wordt met voedsel. De wielen kunnen namelijk uitstekend tegen chemische producten en zoute omgevingen.
 • Polyurethaan: wielen van Polyurethaan (PU) zijn geschikt voor vele toepassingen. Deze wielen hebben een hoge rolweerstand, maar produceren minder geluid. Dit komt omdat de wielen zachter zijn dan bijvoorbeeld Nylon. PU wielen zijn geschikt voor gladde ondergronden.
 • Rubber: je kiest een palletwagen met rubberen wielen wanneer je veel rijdt over oneffen of natte ondergronden. Het rubber dempt de schokken, waardoor de productie van geluid minimaal is. In tegenstelling tot Nylon of Polyurethaan wielen laten rubberen wielen helaas wel strepen achter op bepaalde vloeren.


Voorkom slijtage

Let op dat je palletwagens zo min mogelijk buiten of op een koude plek opbergt. De lagers van de wielen worden sneller aangetast en zullen daardoor sneller gaan roesten. Daarnaast zijn vuilresten funest voor de wielen. Plakband of draden die rond de wielen terechtkomen zorgen voor slijtage. Voorkom rondslingerd vuil of haal het meteen weg als je het opmerkt. Vermijd stoeprandjes! Door het hoogteverschil is er kans dat de wielen barsten.

Verschillende merken palletwagens

Wij vertegenwoordigen de gangbare merken voor handpalletwagens, zoals Toyota BT en Ravas. Naast deze merken bestel je ook Mattral palletwagens. Mattral palletwagens koop je exclusief bij Logistiekconcurrent.

Maak je elke dag veel gebruik van de palletwagen? Kijk dan eens naar een elektrische palletwagen. Steekwagen of meubelhondje nodig? Bekijk alle interne transportmiddelen.

Instructievideo Palletwagens

Lees minder
Palletwagens
40 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
 1. Ben je op zoek naar een andere palletwagen?

  Vraag naar de mogelijkheden

  Palletwagens Palletwagens
40 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen op rekening
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.