Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Spanbanden

Spanbanden zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en uitvoeringen. Een spanband kan voor veel toepassingen worden gebruikt, maar het zekeren van lading is toch wel de meest bekende toepassing. Een spanband is bijvoorbeeld perfect voor het vastzetten van lading in een bestelwagen of vrachtwagen. Naast de logistieke- en transportsector worden er ook veel spanbanden gebruikt in de bouwindustrie, evenementenbranche en agrarische sector. Wij adviseren graag over de aanschaf van ladingzekering. Op het label van de spanband kun je zien wat de capaciteiten en eigenschappen van de band zijn. Daarnaast is het mogelijk om spanbanden te bedrukken naar eigen wens. Vul het formulier in voor een offerte op maat.

  • Keuze uit 2000+ producten
  • Alle variaties mogelijk
  • Direct uit voorraad leverbaar
  • Voldoen altijd aan Europese Norm
  • Onze product experts helpen je op weg

Lees verder

Alles over spanbanden:

  • Waarom spanbanden bestellen bij Logistiekconcurrent?
  • Hoe werkt een spanband?
  • Welke soorten spanbanden zijn er?
  • Waar kun je spanbanden voor gebruiken?
  • Het label van spanbanden
  • Gebruik en veiligheid
  • Waar koop je spanbanden?

Waarom spanbanden bestellen bij Logistiekconcurrent?

  • Ons assortiment bestaat uit meer dan 2.000 spanbanden
  • We leveren alle maakbare variaties spanbanden die mogelijk zijn
  • De meeste spanbanden zijn direct uit voorraad leverbaar
  • Door te voldoen aan de Europese Norm, zijn onze spanbanden veilig in gebruik
  • Onze product experts denken graag met je mee

Hoe werkt een spanband?

Vaak wordt ons de vraag gesteld hoe een spanband werkt en welke soorten ratels er zijn. Door met de ratel het bandweefsel op te spannen kan lading worden vastgezet waardoor deze niet meer kan verschuiven. In een korte instructie vertellen wij over de werking en het aanbrengen van een spanband. Uitleg over de werking van een spanband vind je in de gebruikershandleiding.

Lading vastzetten is wettelijk verplicht. Een net of zeil alleen is vaak niet voldoende. Voor zware lasten is een sjorband een betere keuze. Spanbanden zijn bedoeld om een last vast te zetten en te vervoeren. Ze zijn een handig hulpmiddel voor het vastzetten van je bagage, cargo en transportladingen. Ook tenten, luifels, reclamepanelen en decorstukken kun je hiermee veilig verankeren. Een handige tool voor talloze toepassingen. Het wordt veelal gemaakt van hoogwaardige polyester singelband in combinatie met een spanelement en eindfittings. Een spanelement en eindfitting noemt men ook wel ratel en haken en ogen. Bij het aanbrengen van een spanband is het belangrijk om te weten dat er twee soorten ratels zijn. Duwratels komen het meeste voor. Deze ratels spannen de band door een opwaartse duwbeweging. Er zijn ook trekratels of ergoratels. Deze ratels spannen de band op door een trekbeweging of neerwaartse slag te maken. Dit kost minder kracht dan bij een duwratel, want hierbij kun je je hele lichaam gebruiken. De ergoratel wordt alleen gebruikt bij spanbanden van 5 ton en zwaarder. 

Bij het aanbrengen van een eendelige spanband plaats je de band om de lading, zonder gebruik te maken van een haak of fitting. Bij een tweedelige spanband bevestig je de haak of fitting aan een sjoroog, bindrail of de onderkant van een oplegger of aanhanger. Dit moet je aan weerszijden doen, dus zowel voor het spandeel als het rateldeel. De band wordt hierbij over de lading aangebracht. Vervolgens breng je de ratel en de bandsleuf in positie, zodat de spanband er gemakkelijk doorheen kan worden geleid. Trek de band helemaal door de bandsleuf heen, totdat deze strak om de lading zit. Vervolgens kan het vast gerateld en tenslotte vergrendeld worden. Op deze manier zit je lading vast en kan het veilig worden vervoerd.

Tip: Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van je spanband, raden we je aan om de ratel nooit in het zand te laten vallen. De zandkorrels in het draaimechaniek verkorten namelijk de levensduur.

Hoe maak je een spanband los?

Een spanband wordt losgemaakt door de eerst de ratel te ontgrendelen door de vergrendelplaat omhoog te trekken en de ratel 180 graden te draaien. Vervolgens kan het bandweefsel eenvoudig uit de bandsleuf getrokken worden.

Hoe maak je een spanband vast?

Positioneer het bandweefsel en breng de ratel in positie. Leg vervolgens het bandweefsel om de lading. Begeleid daarna het bandweefsel door de bandsleuf en ratel de spanband vast. Vergrendel de spanband door de ratel in liggende positie te drukken.

Welke soorten spanbanden zijn er?

Er bestaan verschillende soorten spanbanden:

  • eendelige spanband: de 1-delige of eindloze spanband bestaat uit een stuk bandweefsel of singelband met daaraan een ratel of spangesp. De band is gemaakt van 100% polyester. Je gebruikt een eendelige spanband om een lading te omsluiten, omsnoeren of te omklemmen.
  • tweedelige spanband: de 2-delige spanband bestaat uit twee losse delen, namelijk een rateldeel en een spandeel. Het rateldeel bestaat uit een ratel of spangesp en bandweefsel met aan het uiteinde een haak of fitting. Het spandeel wordt gevormd door het bandweefsel en een haak of fitting aan het uiteinde. Dit is sterker dan een eendelige spanband.
  • spanbanden voor autotransport: deze spanbanden zijn ideaal om een auto vast te zetten op een oprijwagen. De spanbanden zijn eenvoudig aan of om de banden te bevestigen. Deze banden zijn in maat verstelbaar en kunnen dus gebruikt worden voor elke bandenmaat. Autotransportspanbanden zijn uitgevoerd met een korte sterke ratel, om ook bij lage auto's voldoende kracht te kunnen zetten op de spanband. Je kunt ze voor alle automerken gebruiken.
  • spanbanden voor de motor: deze spanbanden zijn geschikt om de motor te vervoeren. Het voertuig kan goed vastgezet worden op de aanhanger. 
  • spanbanden met ratel: spanbanden bevatten eigenlijk altijd een ratel. Deze ratel zorgt voor een hefboomeffect. Met de ratel zet je eenvoudig de spanband op spanning. 
  • spanbanden met haak:  de uiteinden van een spanband kunnen verschillen. Ook haken zijn er in verschillende soorten, zoals spitshaken, klauwhaken, draadhaken en vingerhaken. Deze haken zijn eevoudig te bevestigen aan een laadvloer, bindrail of de lading zelf. 
  • automatische spanbanden: de zelfoprollende spanbanden werken hetzelfde als een autogordel. Hiermee kun je heel gemakkelijk lading vastzetten door de band eenvoudig uit de trommel te trekken. Vervolgens bevestig je de gecoate haken aan de lading en een vast ankerpunt. Door de knop in te drukken, rolt het overtollige band weer automatisch op in de trommel. Door de ratel heen en weer te bewegen kan de band strak aangespannen worden, zodat je lading veilig vaststaat.
  • sjorband op rol: dit zijn spanbanden gemaakt van polyester bandweefsel. Het wordt gebruikt voor onder andere de productie van spanbanden, de sluiting van rugzakken, hengsels van tassen en vele andere toepassingen.

Spanbanden kunnen in verschillende breedtes en lengtes zijn uitgevoerd. Een veel voorkomende breedte is 50 mm en een veel voorkomende lengte is de spanband 10 meter. Het aanbod is zeer divers, omdat de gebruiksmogelijkheden ook heel verschillend zijn. De bandbreedte bepaalt mede de sterkte (dus tot hoeveel kilo je hiermee vast kunt zetten). Daarnaast heb je een ruime keuze uit kleuren. Je kiest bijvoorbeeld voor een blauwe, zwarte, gele, groene, rode, oranje of witte spanband.

Waar kun je spanbanden voor gebruiken?

Spanbanden kun je gebruiken om producten van verschillende formaten gemakkelijk vast te zetten en klaar te maken voor transport. Mits goed toegepast, is het een veilige en goedkope manier. Bij transport en goederenvervoer wordt het veel gebruikt. Je hebt mogelijk zelf wel eens iets gekocht dat net niet in de auto paste. Een oplossing zou dan kunnen zijn om het vast te zetten op het dak van de auto. Door een spanband te gebruiken, blijft alles netjes op het dak zitten en gaat het niet ineens schuiven. De band klemt de lading strak tegen het dak aan. Dit maakt het veiliger voor jezelf en voor andere weggebruikers. Of je kiest ervoor om alles in een aanhanger te vervoeren en daarin alles vast te zetten. De banden zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en materialen. Een bredere band verdeelt de kracht gelijkmatiger over een breder oppervlak dan een smallere band. De sluiting kan van plastic of metaal zijn. Een metalen gesp is sterker en kan meer kracht weerstaan. In plaats van een gesp zijn er ook banden met haken die in elkaar passen. Deze sluiting is ideaal wanneer je de band meerdere malen om de lading wilt wikkelen.

Naast vervoer worden spanbanden gebruikt voor de opslag van voorwerpen. Het zorgt er voor dat spullen effectiever kunnen worden opgeslagen. Door ze samen te binden, nemen ze minder ruimte in beslag. Door ze ergens aan vast te binden, kun je nutteloze ruimtes een functie geven. Aan een plafond met balken kunnen bijvoorbeeld spullen hangen. Op deze manier wordt de ruimte van het plafond benut voor opslag.

Het label van spanbanden

Het label bevat de volgende gegevens: 

  • LC (Lashing Capacity), 
  • LG (totale lengte), 
  • LGF (lengte vast deel), 
  • LGL (lengte los deel), 
  • SHF (Standard Hand Force oftewel handkracht), 
  • STF (Standard Tension Force oftewel voorspankracht),
  • waarschuwing: "niet geschikt voor heffen",
  • materiaalsoort van de band (dit is vaak polyester),
  • naam of logo van de fabrikant,
  • traceercode(s),
  • productiedatum.

Deze gegevens zijn vastgelegd in de EN 12195-2 norm. Deze norm bevat de vastzetvoorzieningen met behulp van sjorbanden gemaakt van kunststof vezels voor lading op wegvoertuigen. In de norm staan de eisen voor de gebruikte band, de spaninrichtingen, de eindbevestigingen en de eventueel aanwezige krachtaanwijsinrichting. Daarnaast wordt er ingegaan op het beproeven van de sterkte van het bandmateriaal, de sterkte van de complete sjorband, het vermogen voorspanning aan te brengen, de kracht benodigd om bij voorspanning de sjorband los te krijgen en de werking van de spaninrichting bij herhaalde belasting. Het ontwerp bevat ook eisen voor het merken en aanbevelingen voor gebruik en onderhoud.

Gebruik en veiligheid

Een nieuwe spanband haal je allereerst uit de verpakking. Vervolgens kijk je of deze niet is beschadigd. Controleer voor ieder gebruik de spanband en gebruik het nooit als er beschadigingen zijn of als er onderdelen ontbreken. Check of het allemaal goed werkt. Een beschadigde spanband verliest zijn sterkte en de aangegeven sterkte is niet meer gegarandeerd. Gebruik spanbanden uitsluitend om te spannen, nooit om te hijsen. Reinig en smeer regelmatig het spanelement met een klein beetje smeerolie. Span je de band rond een scherpe hoek, gebruik dan steeds een beschermhoek. De spanband mag niet worden geknoopt of gedraaid om de lading liggen. Span een ratel niet aan op de hoek van een lading.

Overschrijd verder nooit de maximale capaciteit van de spanband. De sjorcapaciteit staat vermeld op het etiket. Voor de veiligheid dien je rekening te houden met de zwaartekracht van de lading. Zorg ervoor dat lading stevig, stabiel en gecentreerd staat. Let bovendien op handen en andere lichaamsdelen tijdens het gebruik om beklemming te voorkomen. Bij de keuze en het gebruik van spanbanden moet je rekening houden met de noodzakelijke spankracht, de manier van sjorren en het soort lading dat dient te worden vastgesjord. Bovendien bepalen de transportomgeving, de grootte, de vorm en het gewicht van de lading hoe en welke spanbanden je het beste kunt gebruiken. Vanwege de stabiliteit dien je minimaal twee spanbanden te gebruiken om de lading tegen verschuiven vast te sjorren. Bij diagonaal sjorren is dit zelfs vier stuks, want anders kan de lading gaan verschuiven en/of kantelen. Als je het niet vertrouwt of als je er niet zeker van bent dat de spanbanden op de lading passen, gebruik het dan niet. 

De te gebruiken spanbanden moeten de juiste sjorcapaciteit bezitten en voldoende lang zijn in relatie tot de te sjorren last. Let erop dat het vastsjorren correct gebeurt. Het is aan te raden om rekening te houden met hoe en in welke volgorde na het transport de spanbanden dienen te worden verwijderd. Verwijder de last uit de hijsinstallatie, voordat je de lading vast sjort. Gebruik voor het neersjorren alleen die sjorbanden die speciaal hiervoor zijn ontworpen. Controleer de voorspanning regelmatig, zeker kort na aanvang van de rit of transport. Vanwege verschillende technische eigenschappen onder belasting mogen verschillende sjorsystemen niet voor het vastsjorren van dezelfde last worden gebruikt. De band dient gelijkmatig over de volle breedte te worden belast. Het materiaal waarvan de spanbanden zijn vervaardigd, heeft verschillende chemische eigenschappen. De aanwijzingen van de fabrikant dienen in acht te worden genomen als de banden aan chemicaliën worden blootgesteld. Gebruik geen verontreinigde spanbandjes. 

Waar koop je spanbanden?

Je kunt op heel veel plekken spanbanden kopen. Zo heeft iedere bouwmarkt, zoals de Praxis, Karwei en de Gamma wel een bepaald aanbod. Je vindt ze tegenwoordig zelfs bij de Action. Logistiekconcurrent heeft zich echter gespecialiseerd in spanbanden. Je vindt bij ons een uitgebreid assortiment dat uit voorraad leverbaar is. Van goedkope spanbanden tot de beste verkochte exemplaren.

Bekijk ons assortiment bagagegordels, eindloze spanbanden, tweedelige spanbanden en alle bijhorende spanbandaccessoires. Wij leveren alle soorten en maten spanbanden in de gewenste kleuren en lengtes, voorzien van ratels, haken of fitting naar keuze. Onze spanbanden worden in Nederlandse ateliers vervaardigd. Echter, wij leveren ook direct uit voorraad onze streng geselecteerde import spanbanden. 

Zit de gewenste uitvoering er niet bij? Neem contact op met onze klantenservice, zodat we je kunnen helpen!

 

Lees minder
  1. Top 10 (Spanbanden)
    Top 10 (Spanbanden)
    Browse Category
  2. 2-delige spanbanden
    2-delige spanbanden
    Browse Category
  3. Eindloze spanbanden
    Eindloze spanbanden
    Browse Category
  4. Bagagegordels & kleine spanbanden
    Bagagegordels & kleine spanbanden
    Browse Category
  5. Bedrukte bagagegordels
    Bedrukte bagagegordels
    Browse Category
  6. Spanband op maat
    Spanband op maat
    Browse Category
  7. Spanband toebehoren
    Spanband toebehoren
    Browse Category
  8. Automatische spanband
    Automatische spanband
    Browse Category
  9. Sjorband op rol
    Sjorband op rol
    Browse Category
  10. Spanbanden autotransport
    Spanbanden autotransport
    Browse Category
  11. Spanbanden motor
    Spanbanden motor
    Browse Category
  12. Volledig zwarte spanband
    Volledig zwarte spanband
    Browse Category

Bedrukte spanbanden of een spanband op maat?

Vul ons aanvraagformulier in!

Spanband op maatSpanband op maat
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.