Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Hijskettingen

Hijskettingen zijn onmisbare schakels bij het hijsen van zware ladingen. Hijskettingen zijn geschikt voor diverse hijswerkzaamheden. Ze worden vaak ingezet om zware voorwerpen op werklocaties, bijvoorbeeld op de bouw, te heffen en te verplaatsen. Betonplaten, buizen, constructies hef je eenvoudig naar de juiste bestemming. Je vindt hier kettingen van zeer hoge kwaliteit.

Lees verder

Waarom hijskettingen kopen bij Logistiekconcurrent?

 • Alle hijskettingen voldoen aan de EN 818-4 normering
 • De kettingen zijn allemaal voorzien van een certificaat

Hijskettingen

De sterkte van hijskettingen wordt uitgedrukt in Grade. De meest voorkomende zijn Grade 80 en Grade 100. Bij Logistiekconcurrent vind je een ruim assortiment Grade 80 kettingen. Deze hijsketting bevatten rode kettingdelen en zwarte hijskettingen. De hijskettingen zijn beschikbaar in verschillende formaten. De kettingen zijn samengesteld uit een topschalm, verbindingsschalm, ketting en verschillende haken, zoals een gaffelklephaak of een veiligheidshaak. De kettingen kunnen ook inkorthaken bevatten. De naam zegt het al; met deze haken kort je de ketting in tot de gewenste lengte. Er zijn 1-sprong, 2-sprong en 4-sprong uitvoeringen.

Welke hijsketting moet ik gebruiken?

Kies de juiste hijsketting die past bij de situatie. De keuze hangt af van de volgende zaken:

 1. enkelvoudige of samengestelde hijsketting met een tweesprong of een viersprong
 2. benodigde capaciteit
 3. omgevingstemperatuur
 4. hijshoek

Zorg er bij gebruik van een twee- of viersprongen ketting voor, dat de punten van de haak altijd naar buiten wijzen. Om de benodigde capaciteit in te kunnen schatten, dien je eerst het zwaartepunt van de last te bepalen, vervolgens het totale gewicht in te schatten en te bekijken hoe de last aangeslagen kan worden. Niet elke hijsketting is geschikt voor een omgevingstemperatuur van meer dan 100˚C of minder dan -20˚C. Check dit, indien nodig. Tenslotte houd rekening met onder welke hijshoeken de hijsketting ingezet gaat worden. Bij een hoek van bijvoorbeeld 90 graden in plaats van 100 graden is de hijscapaciteit beperkter.

Hoe gebruik je een hijsketting?

Vóór gebruik dien je de hijsketting altijd te controleren op de volgende punten:

 • Heeft de hijsketting een jaarlijkse inspectie gehad?
 • Zit er een keuringssticker, label of kleurcode op?
 • Is het label en de maximale draaglast goed leesbaar?
 • Zijn er beschadigingen, zoals vervormingen of slijtage?
 • Wat is de omgevingstemperatuur?

Ga beheerst hijsen tot de ketting aangespannen is en hijs daarna door. Als je met een slappe ketting met hoge snelheid gaat hijsen, dan krijg je een schokbelasting. Bescherm de hijsketting (en de lading) tegen scherpe randen of overgangen met bijvoorbeeld beschermranden. Je zorgt hierdoor dat de kettingen niet beschadigen en langer meegaan. Als de ketting om de last geslagen wordt, dien je ervoor te zorgen dat de windingen elkaar niet kruisen, maar dat ze dicht tegen elkaar aan liggen. Een hijsketting mag nooit geknoopt worden. Gebruik hijsketting uitsluitend om te hijsen. Wil je een lading vervoeren, gebruik dan sjorkettingen

Levensduur van een hijsketting

Een hijsketting heeft een beperkte levensduur. Na circa 20.000 hijsbewegingen die onder vollast zijn uitgevoerd, dien je ze te vervangen. In de praktijk betekent dit dat bij een vollast gebruik van 30 hijsbewegingen per dag, de hijsketting na circa 2 jaar vervangen moet worden. Bovendien moeten kettingen die na gebruik vervormd zijn, altijd vervangen worden.

Lees minder
Hijskettingen
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen op rekening
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.