Brandblussers

Een draagbare brandblusser is een ideaal hulpmiddel om beginnende brandjes onder controle te krijgen. Meer dan 85% van de branden in gebouwen worden met draagbare brandblussers succesvol bestreden. 

Lees verder

De blussers zijn niet alleen noodzakelijk, maar ook in veel gebouwen verplicht. Verzekeringsmaatschappijen stellen brandbeveiliging verplicht. De reden hiervoor is, omdat er jaarlijks nog steeds veel persoonlijk letsel en schade wordt veroorzaakt door brand. Naast de verzekeringsmaatschappijen eisen Arbo- en milieuwetgeving en de brandweer ook dat de brandveiligheid op orde is.  

Brandklassen

Logistiekconcurrent.nl schenkt vooral aandacht aan de betrouwbaarheid, het bedieningsgemak en de bluscapaciteit van brandblussers. Een brandblusser moet uiteraard geschikt zijn voor de omgeving waarin ze worden toegepast. Welke soort brandblusser je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van het materiaal dat in brand staat. De letters op een brandblusser geven het soort brand aan waarvoor deze brandblusser geschikt is. In een woning of bedrijfspand zijn klasse A en B vaak van toepassing. Brandende meubels of papier (vaste stoffen), maar ook benzine of alcohol (vloeibare stoffen), kunnen gedoofd worden met een brandblusser met brandklasse AB.  

 • Brandklasse A: brand van vaste stoffen
 • Brandklasse B: brand van vloeibare stoffen en vloeistoffen
 • Brandklasse C: gasbrand
 • Brandklasse D: brand van metalen
 • Brandklasse F: brand met oliën en vetten

Brandblusser in een vrachtwagen

Bij een vrachtwagen kies je een poederblusser met typering A, B en C. In de cabine van een voertuig moet binnen handbereik een draagbare brandblusser aanwezig zijn. De blusser moet geschikt zijn om brand te bestrijden in de cabine of de motor. Daarnaast is ook een extra blusapparaat verplicht. De inhoud van de brandblusser in de cabine moet minstens 2 kg zijn. De minimale inhoud van dit extra blustoestel wordt bepaald door de maximale toegelaten massa van het voertuig. Wanneer de massa minder dan 3,5 ton bevat, dan moet de brandblusser in de cabine en die daarbuiten samen 4 kg bedragen. Bij een massa tussen 3,5 en 7,5 ton is een extra brandblusser van 6 kg nodig. Is de maximaal toegelaten massa meer dan 7,5 ton, dan moet de totale inhoud van de blussers 12 kg zijn. 

Belangrijke aandachtspunten bij gebruik van een brandblusser

Een brandblusser is verzegeld. Wanneer deze verzegeling verbroken is, dan moet de brandblusser vervangen worden. Dit geldt ook wanneer de brandblusser maar gedeeltelijk is gebruikt. Ook mag de uiterste geldigheidsdatum niet verstreken zijn. De brandblusser moet op een goed bereikbare plek hangen. Iedereen moet binnen een korte tijd de brandblusser kunnen bereiken en ook kunnen pakken. Bij ons koop je alleen brandblussers die beschikken over de EN 3 keuring. Dit houdt in dat de blusser volgens Europese normen is goedgekeurd. 

Brandbeveiling niet alleen met brandblussers

Naast een brandblusser is een brandmeldinstallatie ook van belang. Wanneer het brandalarm afgaat is het vervolgens belangrijk dat het hele gebouw snel ontruimd wordt. De vluchtroute wordt aangeduid met pictogrammen. Deze pictogrammen zijn te herkennen aan de groene kleur en voor iedereen herkenbaar. Ook de locatie waar de blusapparaten zich bevinden wordt aangeduid met pictogrammen. Deze rode pictogrammen laten in één opslag zien waar bijvoorbeeld de brandblusser, brandslang, brandmelder of blusdeken te vinden is.  

Lees ook: Alles over brandblussers

Lees minder

Brandblussers
 1. Poederblussers
  Poederblussers
  Browse Category
 2. Koolzuursneeuwblussers
  Koolzuursneeuwblussers
  Browse Category
 3. Schuimblussers
  Schuimblussers
  Browse Category
 4. Vetblussers
  Vetblussers
  Browse Category
 5. Brandblusserbox
  Brandblusserbox
  Browse Category
 6. Blusdekens
  Blusdekens
  Browse Category
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
 • 30 dagen retourgarantie

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.