Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Tape

Tape plakt aan alles vast en wordt overal voor gebruikt. Er bestaat zowel tijdelijke, als een permanente oplossing om iets te bevestigen of vast te maken. Afhankelijk van de toepassing kies je voor een bepaalde soort tape. Tape is een erg belangrijke en handige tool in een magazijn, kantoor of winkel en kan zowel handmatig als machinaal worden bevestigd. Bij handmatig gebruik worden de rollen vaak in een tapedispenser geplaatst. Bij machinaal gebruik wordt de tape in combinatie met een dozensluitmachine gebruikt. Een perfecte tape scheurt niet, hecht perfect en rolt geruisloos af.

Lees verder

Alles over tape

 • Toepassingen van tape
 • Hoe wordt tape gemaakt?
 • Soorten dragers
 • PP of PVC tape
 • Soorten lijm
 • Enkelzijdig of dubbelzijdig
 • Dikte van tape

Toepassingen van tape

Tape heeft enorm veel toepassingen. De bekendste toepassing is natuurlijk dat je er iets mee vast maakt. Met verpakkingstape sluit je dozen, met duct tape zet je bijvoorbeeld een stang vast van je fiets en met dubbelzijdige tape bevestig je een tapijt aan de vloer. Verpakkingstape kan bedrukt worden, zodat bedrijven naamsbekendheid kunnen creëren. Waarschuwingstape geeft aan dat de inhoud van een doos breekbaar is. De tape dient als verpakkingstape, maar waarschuwt ook dat er voorzichtig met de doos moet worden omgegaan.

Een andere toepassing van tape is markeren. Met markeringstape zet je makkelijk gebieden af. Markeringstapes worden vaak gebruikt in magazijnen om belijningen toe te voegen op de vloer en op wanden.

Met bundeltape bundel je producten, zoals touw of omsnoeringsband en met securitytape weet je zeker dat niemand al toegang had tot dozen, goederen of ruimtes. Kortom, er zijn enorm veel soorten tape en al deze soorten hebben allemaal een eigen toepassing. Voor elke situatie, een eigen rol tape. 

Hoe wordt tape gemaakt?

Om de juiste tape te produceren, heb je allereerst een drager nodig. Meestal is dat papier, textielweefsel of plastic. De drager moet goed blijven plakken en daarvoor is lijm nodig. Lijm bestaat voor het grootste gedeelte uit hars en rubber. Onverwarmd is lijm een korrel. Wanneer deze korrels verhit worden, dan smelten ze en ontstaat er een pasta. Dat verwarmen gebeurt in de extruder, ofwel lijmoven. Het synthetische rubber is nodig om de tape soepel te houden. Daarnaast wordt er een UV-beschermer toegevoegd om te voorkomen dat de tape uitdroogt of verkleurt en een anti-oxidant om veroudering tegen te gaan. De hars zorgt ervoor dat de pasta plakkerig wordt.

De drager zit op een grote rol en die wordt automatisch heel secuur afgerold. Tijdens het afrollen wordt er een oplosmiddel op de drager gedaan. Het oplosmiddel zorgt ervoor dat die drager niet aan elkaar gaat plakken. De lijmpasta wordt vervolgens geperst en komt op de drager. De lijm is op dat moment nog warm en moet gekoeld worden. Wanneer de lijm gekoeld wordt, wordt ze hard en is de tape gemaakt. De tape is in eerste instantie nog een enorme rol. Die rol wordt door een machine in kleine repen gesneden en rond een kartonnen kern gewikkeld. De rol tape is klaar voor gebruik.

Soorten dragers

Er zijn veel soorten dragers voor de lijm. De meest bekende en veel voorkomende tape is de tape met een plastic drager. Naast de doorzichtige tape, die wij vaak ook wel plakband noemen, zijn tapes met een plastic drager in alle kleuren verkrijgbaar. Naast al deze kleuren is het ook mogelijk om tape te bedrukken met een logo of een tekst.

Behalve deze plastic tape is er ook papiertape. De drager van deze tape is kraftpapier en wordt vaak gebruikt om verpakking in bruin papier te sluiten. Dat geeft een verpakking een luxe uitstraling. 

PP of PVC tape

Hoe sterker de drager, des te minder kans op scheuren. We kunnen plastic dragers in twee soorten verdelen: polypropyleen en polyvinychloride. 

PP (polypropyleen)
PP-tape is super sterk en bijna onbreekbaar. Deze tape wordt daarom veel gebruikt tijdens het sluiten van verpakkingen. Binnen deze soort tape, is er nog een uitgebreid assortiment. De meest voorkomende PP-tape is de bruine variant. De tape hecht uitstekend aan papier of karton, ook bij zeer lage temperaturen. 

PVC (polyvinychloride)
PVC is steviger dan PP tape en is geschikt voor het sluiten van zwaardere pakketten. PVC-tape is uitermate geschikt voor bedrukking. Deze folie geeft een mooi resultaat. PVC heeft een goede kleefkracht en is geschikt voor verschillende soorten ondergronden. PVC tape kan met de hand gescheurd worden en kan geluidsarm afgerold worden. 

Als je al tape gebruikt en wil weten of het nu PVC of PP tape is, rol de tape dan een stuk af en plak het uiteinde aan de tafel. Trek de tape strak en prik er met een pen in. Als je een gaatje in de tape hebt geprikt, is het PVC tape. Als de tape breekt of inscheurt, is het PP-tape.

Let op: PVC tape kan soms krullen tijdens het tapen van een doos, een oplossing hiervoor is een dispenser te gebruiken met een rubberen roller en de tandjes goed schoon en netjes te houden.

Soorten lijm

De dragers van tape kunnen dus verschillen, maar je kunt ook kiezen voor diverse soorten belijming. Elke belijming heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. In ons assortiment heb je keuze uit tape met hotmelt-, acryl- of solventbelijming. 

Hotmelt
Met deze belijming kun je een rol tape makkelijk afrollen en de tape hecht makkelijk en snel. Het wordt daarom vaak gebruikt voor machinaal gebruik. Deze belijming zorgt er binnen 15 minuten voor dat de tape op maximale kleefkracht is wanneer ze bevestigd wordt. Hotmelt is niet geheel geluidloos tijdens het afrollen. De tape heeft helaas een beperkte levensduur en is minder milieuvriendelijk omdat de basis van deze belijming rubber is. 

Acryl  
Door deze acrylaatbelijming heeft de tape een beperkte houdbaarheid. De belijming is op waterbasis en dat maakt deze lijm zo sterk. Het nadeel van acrylbelijming is dat het tot 24 uur kan duren tot de maximale kleefkracht bereikt is. Je moet dus even geduld hebben tot iets echt goed vastzit. De lijm is milieuvriendelijk en UV-bestendig. De tape maakt weinig geluid tijdens het afrollen en is niet geschikt voor dozen die zijn gemaakt op basis van recycle materiaal. 

Solvent
Solventtape is ideaal voor verwerking in koude of vochtige omgevingen, zoals koelruimtes en diepvriezen. De tape moet wel bij 18-22 graden bevestigd worden. Zelfs voor langere opslag is de tape erg geschikt. Ook voor machinale verwerking kan een tape met solvent belijming gebruikt worden. De tape is niet UV-bestendig en maakt veel lawaai tijdens het afrollen.

Enkelzijdig of dubbelzijdig

Bij tape heb je de keuze uit enkelzijdig of dubbelzijdig. Enkelzijdige tape wordt gebruikt om twee overlappende materialen aan elkaar vast te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sluiten van een doos of om een bundels kabels aan elkaar te binden. Met dubbelzijdige tape wil je iets onzichtbaar vastplakken. Als je geen schroeven en voegen wil gebruiken bij het ophangen van een spiegel of schilderij, dan bevestig je gemakkelijk en onzichtbaar deze voorwerpen met dubbelzijdige tape. Je kunt er ook voor zorgen dat een tapijt of een deurmat niet gaat schuiven door een stuk dubbelzijdige tape aan het tapijt en de vloer te bevestigen. Niemand die het ziet!

Dikte van tape

De dikte van tape wordt weergegeven in nu ofwel micron. Een micron is een duizendste van een millimeter. De dikte bepaalt vaak ook de prijs. De allerdunste tape heeft meestal de laagste prijs. Hoe dikker, hoe hoger de scheurvastheid. Dunne tape zal dus sneller scheuren dan dikke tape. 

Zo optimaliseer je de levensduur van tape

  Bewaar bij kamertemperatuur: Houd de tape op een koele plek (20°C) voor constante kwaliteit.
  Vermijd vocht: Bewaar de tape op een droge plaats om scheuren te voorkomen.
  Bescherm tegen UV-straling: Bewaar de tape op een donkere plek om uitharding van de lijmlaag te voorkomen.
  Controleer de houdbaarheid: Tape behoudt zijn optimale kwaliteit gedurende ongeveer één jaar, maar kan na verloop van tijd achteruitgaan.

  Lees minder
  Tape
  65 producten
  per pagina
  Filters
  Van hoog naar laag sorteren
  65 producten
  per pagina
  Filters
  Van hoog naar laag sorteren
  perfectteken

  Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

  Toegang tot Black Friday early access

  Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

  10% korting op je volgende bestelling?

  Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.