Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Hijswerktuig

Met hijswerktuig worden zware lasten door de lucht verplaatst. Hijswerk komt veelal voor in de metaal-, hout-, bouw-, glas-, en betonindustrie. Hijswerktuig is er in verschillende soorten, zoals hijskettingen, hijsbanden of rondstroppen. Deze hijsmiddelen worden met name ingezet in combinatie met een takel, lier of kraan. 

Onze hijsbanden en rondstroppen zijn beschikbaar tot een werklast van maar liefst 10 ton en het kettingwerk gaat tot liefst 11,2 ton. Is het belangrijk om de vracht te wegen? Gebruik dan een kraanweegschaal. Hiermee heb je snel en accuraat de last gewogen.

 • Allen met de juiste certificaten 
 • Voldoet aan Europese Normering
 • Deskundig advies
 • Laat hijswerktuigen keuren
 • Uit voorraad leverbaar

Lees verder

Alles over hijsmiddelen:

 • Waarom hijswerktuig kopen bij Logistiekconcurrent?
 • Hijsbanden en rondstroppen
 • Kettingwerk
 • Hoe kies je de juiste hijsmiddelen?
 • Verschillen tussen hijsbanden en hijskettingen

Waarom hijswerktuig kopen bij Logistiekconcurrent?

Bij Logistiekconcurrent vind je hijswerktuig van de beste kwaliteit. Al onze producten in deze categorie voldoen aan de strengste veiligheidseisen en zijn CE-gecertificeerd. Zo weet je zeker dat de veiligheid tijdens het hijsen gewaardborgd is. 

 • Hijsbanden: EN 1492-1
 • Kettingwerk: EN 818
 • Rondstroppen: EN 1492-2

Hijsbanden en rondstroppen

Hijsbanden en rondstroppen hebben een groot draagvermogen en kunnen objecten die tonnen wegen door de lucht verplaatsen. Ondanks het lage eigen gewicht, zijn de banden en stroppen enorm sterk. Hijsbanden en rondstroppen hebben veel overeenkomende voordelen. Toch zitten er wel een paar verschillen tussen deze hijsmiddelen. Hijsbanden zijn platte riemen en bevatten eindlussen die ergens aan bevestigd kunnen worden. Een rondstrop daarentegen is eindloos en is buisvormig. Het bijkomende voordeel van werken met rondstroppen is dat ze een iets betere bescherming bieden aan de lading vanwege de ronde afwerking. Ook het drukpunt van een rondstrop kan op elk punt liggen. Bij een hijsband ligt deze alleen in het midden van de band. Wel hebben rondstroppen een veel lagere reksnelheid dan hijsbanden. 

Zolang een hijsband of rondstrop niet beschadigd of vervormd is, kun je het gewoon blijven gebruiken. Wel moeten ze één keer per jaar gecontroleerd worden. Zo weet je ook dat je altijd veilig hijst, zonder risico's. 

Werklast van een hijsband en rondstrop
Het draagvermogen van hijsbanden en rondstroppen wordt aangegeven door de kleur. Ze zijn gecategoriseerd in werklasten van 1 tot en met 10 ton. Deze werklast (of WLL = Working Load Limit genoemd) is het maximaal toegelaten gewicht van een lading dat de hijsband of rondstrop kan hijsen. Deze werklast mag nooit overschreden worden. Zo staat paars voor 1 ton, groen voor 2 ton, geel voor 3 ton en ga zo maar door. Naast de kleur wordt de werklast ook aangegeven door zwarte draden in de lengterichting. Elke draad staat voor één ton. Heeft een strop of band 5 draden, dan is de werklast 5 ton. 

Kettingwerk

Met kettingwerk kun je, net als met hijsbanden en rondstroppen, zware ladingen hijsen en verplaatsen. Ook voor het neersjorren tijdens het zekeren van een zware lading kun je kettingwerk inzetten. Let hierbij wel op dat een hijsketting uitsluitend geschikt is om te hijsen en een sjorketting alleen gebruikt wordt om te zekeren. 

Hoe kies je het juiste hijsmiddel?

Wanneer kies je voor een hijsketting, rondstrop of een hijsketting? Om veilig te kunnen werken is het belangrijk dat je de juiste hijsmiddelen kiest. Er zijn een aantal afwegingen die je moet maken wanneer je gaat kiezen voor een geschikt hijsmiddel. Door de verkeerde hijsmiddelen te kiezen vergroot je het risico op ongelukken. Een lading kan beschadigd raken, maar ook jij of jouw collega's kunnen gewond raken. Let op dat je te maken hebt met tonnen! Wees daarom extra voorzichtig.

Verschillen tussen hijsbanden en hijskettingen

Bij de keuze tussen een ketting of een band bedenk je vooraf eerst of jouw lading snel beschadigd kan raken of niet. Heb je een kwetsbare lading of een lading met een onregelmatige vorm, dan kies je voor een hijsband. Een hijsband is namelijk zacht en flexibel en de kans op beschadigingen is daardoor minder. Wanneer je een robuust object wilt hijsen, dan kun je gebruik maken van een hijsketting. Het verschil in gewicht tussen deze hijsmiddelen is ook groot. Hoe hoger de werklast van een kettting, des te hoger is ook het gewicht. Een hijsband daarentegen is gemaakt van polyester en heeft een laag eigen gewicht. Hoe hoog de werklast ook is, een hijsband weegt veel minder dan een ketting. Het dragen van een hijsband is dus een stuk prettiger. In tegenstelling tot hijsbanden, zijn hijskettingen wel duurzamer. Ze gaan een stuk langer mee. Bovendien zijn kettingen bestand tegen hoge temperaturen en tegen corrosie, chemicaliën en blootstelling aan UV-straling. De keuze tussen hijsmiddel is dus ook afhankelijk van de omstandigheden waarin je hijst. 

Voordelen van hijsbanden en rondstroppen Voordelen van hijskettingen
+ Licht eigen gewicht + Duurzaam
+ Zacht, flexibel materiaal + Volledig te vervangen onderdelen
+ Geschikt voor kwetsbare ladingen + Bestand tegen hoge temperaturen
+ Geschikt voor ladingen met onregelmatige vormen + Bestand tegen corrosie, chemicaliën en blootstelling aan UV
Nadelen van hijsbanden en rondstroppen Nadelen van hijskettingen
- Lage hittebestendigheid - Hoog eigen gewicht
- Gevoelig voor corrosie, chemicaliën en blootstelling aan UV - Duurder
- Minder duurzaam - Kan gevoelige lading beschadigen of pletten

Heb je de keuze gemaakt tussen hijsbanden en rondstroppen of hijskettingen, dan zijn er nog een aantal punten die vooraf moet weten:

 • Wat is het gewicht van de last?
 • Welke werklengtes heb je nodig?
 • Waar kunnen de hijsmiddelen aan worden gehaakt? Zijn er bevestigingspunten of hijsogen?
 • Hoeveel hijsparten moet je gebruiken om de lading te tillen? Hoeveel lengen of hoeveel banden?
 • Zijn er beschermingsmaterialen nodig, zoals beschermranden of -hoeken?

Zowel hijsbanden en rondstroppen als hijkettingen zijn uitstekende hijsmiddelen. Logistiekconcurrent biedt een ruim assortiment hijswerktuig. Wij leveren alle hijsmiddelen in verschillende lengtes en werklasten. Heb je na het lezen van bovenstaande informatie toch nog vragen of twijfels? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag!

Lees minder
 1. Hijsbanden
  Hijsbanden
  Browse Category
 2. Kettingwerk
  Kettingwerk
  Browse Category
 3. Rondstroppen
  Rondstroppen
  Browse Category
 4. Takels
  Takels
  Browse Category
 5. Lieren
  Lieren
  Browse Category
 6. Loopkatten
  Loopkatten
  Browse Category
 7. Hijsklemmen
  Hijsklemmen
  Browse Category
 8. Hefmagneten
  Hefmagneten
  Browse Category
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen op rekening
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.