Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Spanbanden

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Spanbanden zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en uitvoeringen. Een spanband kan voor veel toepassingen worden gebruikt, maar het zekeren van lading is toch wel de meest bekende toepassing. Een spanband is bijvoorbeeld perfect voor het vastzetten van lading in een bestelwagen of vrachtwagen.

Naast in de logistieke sector worden spanbanden ook veel gebruikt in de bouwindustrie, evenementenbranche en agrarische sector. Wij adviseren graag over de aanschaf van ladingzekering. Op het label van de spanband kun je zien wat de capaciteiten en eigenschappen van de band zijn. Daarnaast is het mogelijk om spanbanden te bedrukken naar eigen wens.
Vul het formulier in voor een offerte op maat.

 • 200+ producten
 • Alle variaties mogelijk
 • Direct uit voorraad
 • Voldoen aan Europese Norm

Lees verder

Alles over spanbanden:

 • Waarom spanbanden bestellen bij Logistiekconcurrent?
 • Hoe werkt een spanband?
 • Welke soorten spanbanden zijn er?
 • Het label van spanbanden
 • Gebruik en veiligheid

Waarom spanbanden bestellen bij Logistiekconcurrent?

 • Ons assortiment bestaat uit meer dan 2.000 spanbanden
 • We leveren alle maakbare variaties spanbanden die mogelijk zijn
 • De meeste spanbanden zijn direct uit voorraad leverbaar
 • Door te voldoen aan de Europese Norm, zijn onze spanbanden veilig in gebruik
 • Onze product experts denken graag met je mee

Hoe werkt een spanband?

Die vraag wordt ons vaak gesteld, gevolgd door de vraag welke soorten ratels er zijn. Door het bandweefsel van de spanband op te spannen, met bijvoorbeeld een ratel, zorg je ervoor dat de lading vast wordt gezet zodat deze niet meer kan verschuiven. In onze speciaal aan spanbanden met ratel gewijde blog lees je precies hoe dit werkt.

Het is wettelijk verplicht om bij het transporteren van een lading deze vast te zetten. Hierbij is een net of zeil alleen vaak niet voldoende. Met een spanband kan je de lading, bagage of cargo vastzetten en veilig vervoeren. Daarnaast kan je met een spanband ook tenten, luifels, reclamepanelen en decorstukken veilig verankeren. Handig dus op veel verschillende vlakken zo’n spanband!

Bij het aanbrengen van een 2-delige spanband is het belangrijk om te weten dat er twee soorten ratels zijn. Duwratels komen het meeste voor. Deze ratels spannen de band door een opwaartse duwbeweging. Er zijn ook trekratels of ergoratels. Deze ratels spannen de band op door een trekbeweging of neerwaartse slag te maken. Dit kost minder kracht dan bij een duwratel, want hierbij kun je je hele lichaam gebruiken. De ergoratel wordt alleen gebruikt bij spanbanden van 5 ton en zwaarder.

Een eindloze spanband breng je aan door de band om de lading te plaatsen, zonder gebruik te maken van een haak of fitting. Bij een tweedelige spanband bevestig je de haak of fitting aan een sjoroog, bindrail of de onderkant van een oplegger of aanhanger. Dit moet je aan weerszijden doen, dus zowel voor het spandeel als het rateldeel. De band wordt hierbij over de lading aangebracht. Vervolgens breng je de ratel en de bandsleuf in positie, zodat de spanband er gemakkelijk doorheen kan worden geleid. Trek de band helemaal door de bandsleuf heen, totdat deze strak om de lading zit. Hierna kan het vast gerateld en tenslotte vergrendeld worden.

Tip: Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van je spanband, raden we je aan om zorgvuldig met de ratel om te gaan in de omgeving van zand. Als zandkorrels in het draaimechaniek komen verkorten ze namelijk de levensduur.

Hoe maak je een spanband vast?

Positioneer het bandweefsel en breng de ratel in positie. Leg vervolgens het bandweefsel om de lading. Begeleid daarna het bandweefsel door de bandsleuf en ratel de spanband vast. Vergrendel de spanband door de ratel in liggende positie te drukken. Als je een spanband los wil maken ontgrendel je eerst de ratel door de vergrendelplaat omhoog te trekken en de ratel 180 graden te draaien. Vervolgens kan je het bandweefsel eenvoudig uit de bandsleuf trekken.

Welke soorten spanbanden zijn er?

Er bestaan verschillende soorten spanbanden:

 • Eindloze spanband: de eindloze of 1-delige spanband bestaat uit een stuk bandweefsel of singelband met daaraan een ratel of spangesp. De band is gemaakt van 100% polyester. Je gebruikt een eendelige spanband om een lading te omsluiten, omsnoeren of te omklemmen.
 • tweedelige spanband: de 2-delige spanband bestaat uit twee losse delen, namelijk een rateldeel en een spandeel. Het rateldeel bestaat uit een ratel of spangesp en bandweefsel met aan het uiteinde een haak of fitting. Het spandeel wordt gevormd door het bandweefsel en een haak of fitting aan het uiteinde. Dit is sterker dan een eendelige spanband.
 • spanbanden voor autotransport: deze spanbanden zijn ideaal om een auto vast te zetten op een oprijwagen. De spanbanden zijn eenvoudig aan of om de banden te bevestigen. Deze banden zijn in maat verstelbaar en kunnen dus gebruikt worden voor elke bandenmaat. Autotransportspanbanden zijn uitgevoerd met een korte sterke ratel, om ook bij lage auto's voldoende kracht te kunnen zetten op de spanband. Je kunt ze voor alle automerken gebruiken.
 • spanbanden voor de motor: deze spanbanden zijn geschikt om de motor te vervoeren. Het voertuig kan goed vastgezet worden op de aanhanger. 
 • spanbanden met ratel: spanbanden bevatten eigenlijk altijd een ratel. Deze ratel zorgt voor een hefboomeffect. Met de ratel zet je eenvoudig de spanband op spanning. 
 • spanbanden met haak:  de uiteinden van een spanband kunnen verschillen. Ook haken zijn er in verschillende soorten, zoals spitshaken, klauwhaken, draadhaken en vingerhaken. Deze haken zijn eenvoudig te bevestigen aan een laadvloer, bindrail of de lading zelf. 
 • automatische spanbanden: de zelfoprollende spanbanden werken hetzelfde als een autogordel. Hiermee kun je heel gemakkelijk lading vastzetten door de band eenvoudig uit de trommel te trekken. Vervolgens bevestig je de gecoate haken aan de lading en een vast ankerpunt. Door de knop in te drukken, rolt het overtollige band weer automatisch op in de trommel. Door de ratel heen en weer te bewegen kan de band strak aangespannen worden, zodat je lading veilig vaststaat.
 • sjorband op rol: dit zijn spanbanden gemaakt van polyester bandweefsel. Het wordt gebruikt voor onder andere de productie van spanbanden, de sluiting van rugzakken, hengsels van tassen en vele andere toepassingen.

Spanbanden zijn er in verschillende breedtes en lengtes. Een veel voorkomende breedte is 50 mm en een veel voorkomende lengte 10 meter. Het aanbod is zeer divers, omdat de gebruiksmogelijkheden ook heel verschillend zijn. De bandbreedte bepaalt mede de sterkte (dus tot hoeveel kilo je hiermee vast kunt zetten). Daarnaast heb je een ruime keuze uit kleuren of zelfs bedrukking.

Het label van spanbanden

In het label van spanbanden ligt veel informatie verscholen. In onze blog over het blauwe label leggen we dit uitgebreid uit, hieronder staat een kort overzicht: 

 • LC (Lashing Capacity), 
 • LG (totale lengte), 
 • LGF (lengte vast deel), 
 • LGL (lengte los deel), 
 • SHF (Standard Hand Force oftewel handkracht), 
 • STF (Standard Tension Force oftewel voorspankracht),
 • waarschuwing: "niet geschikt voor heffen",
 • materiaalsoort van de band (dit is vaak polyester),
 • naam of logo van de fabrikant,
 • traceercode(s),
 • productiedatum.

Deze gegevens zijn vastgelegd in de EN 12195-2 norm. Deze norm bevat de vastzetvoorzieningen met behulp van sjorbanden gemaakt van kunststof vezels voor lading op wegvoertuigen. In de norm staan de eisen voor de gebruikte band, de spaninrichtingen, de eindbevestigingen en de eventueel aanwezige krachtaanwijsinrichting. Daarnaast wordt er ingegaan op het beproeven van de sterkte van het bandmateriaal, de sterkte van de complete sjorband, het vermogen voorspanning aan te brengen, de kracht benodigd om bij voorspanning de sjorband los te krijgen en de werking van de spaninrichting bij herhaalde belasting. Het ontwerp bevat ook eisen voor het merken en aanbevelingen voor gebruik en onderhoud.

Gebruik en veiligheid

Kijk voor gebruik altijd of de spanband beschadigd is. Gebruik een spanband nooit als er beschadigingen zijn of als er onderdelen ontbreken. Check of het allemaal goed werkt. Een beschadigde spanband verliest zijn sterkte en de aangegeven sterkte is niet meer gegarandeerd. Gebruik spanbanden uitsluitend om te spannen, nooit om te hijsen. Reinig en smeer regelmatig het spanelement met een klein beetje smeerolie. Span je de band rond een scherpe hoek, gebruik dan steeds een beschermhoek. Deze zorgt ervoor dat de vracht niet ingesneden wordt. De spanband mag niet worden geknoopt, op de hoek van een lading aangespannen worden of gedraaid om de lading liggen.

Overschrijd verder nooit de maximale capaciteit van de spanband. De sjorcapaciteit staat vermeld op het etiket. Voor de veiligheid dien je rekening te houden met de zwaartekracht van de lading. Zorg ervoor dat lading stevig, stabiel en gecentreerd staat. Het gebruik van antislipmateriaal kan hierbij zeer bruikbaar zijn. Let bovendien op handen en andere lichaamsdelen tijdens het gebruik om beklemming te voorkomen. Bij de keuze en het gebruik van spanbanden moet je rekening houden met de noodzakelijke spankracht, de manier van sjorren en het soort lading dat dient te worden vastgesjord.

Bovendien bepalen de transportomgeving, de grootte, de vorm en het gewicht van de lading hoe en welke spanbanden je het beste kunt gebruiken. Vanwege de stabiliteit dien je minimaal twee spanbanden te gebruiken om de lading tegen verschuiven vast te sjorren. Bij diagonaal sjorren is dit zelfs vier stuks, want anders kan de lading gaan verschuiven en/of kantelen. Als je het niet vertrouwt of als je er niet zeker van bent dat de spanbanden op de lading passen, gebruik het dan niet.

De te gebruiken spanbanden moeten de juiste sjorcapaciteit bezitten en lang genoeg zijn in relatie tot de te sjorren last. Let erop dat het vastsjorren correct gebeurt. Het is aan te raden om rekening te houden met hoe en in welke volgorde na het transport de spanbanden dienen te worden verwijderd. Verwijder de last uit de hijsinstallatie voordat je de lading vast sjort. Gebruik voor het neersjorren alleen die sjorbanden die speciaal hiervoor zijn ontworpen.

Controleer de voorspanning regelmatig, zeker kort na aanvang van de rit of transport. Vanwege verschillende technische eigenschappen onder belasting mogen verschillende sjorsystemen niet voor het vastsjorren van dezelfde last worden gebruikt. De band dient gelijkmatig over de volle breedte te worden belast. Het materiaal waarvan de spanbanden zijn vervaardigd, heeft verschillende chemische eigenschappen. De aanwijzingen van de fabrikant dienen in acht te worden genomen als de banden aan chemicaliën worden blootgesteld. Gebruik geen verontreinigde spanbandjes.

 Lees minder

Spanbanden
 1. Top 10 (Spanbanden)
  Top 10 (Spanbanden)
  Browse Category
 2. 2-Delige spanbanden
  2-Delige spanbanden
  Browse Category
 3. Eindloze spanbanden
  Eindloze spanbanden
  Browse Category
 4. Bagagegordels & kleine spanbanden
  Bagagegordels & kleine spanbanden
  Browse Category
 5. Bedrukte bagagegordels
  Bedrukte bagagegordels
  Browse Category
 6. Spanband op maat
  Spanband op maat
  Browse Category
 7. Spanband toebehoren
  Spanband toebehoren
  Browse Category
 8. Automatische spanband
  Automatische spanband
  Browse Category
 9. Sjorband op rol
  Sjorband op rol
  Browse Category
 10. Spanbanden autotransport
  Spanbanden autotransport
  Browse Category
 11. Spanbanden motor
  Spanbanden motor
  Browse Category
 12. Volledig zwarte spanband
  Volledig zwarte spanband
  Browse Category

Bedrukte spanbanden of een spanband op maat?

Vul ons aanvraagformulier in!

Spanband op maatSpanband op maat
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen op rekening
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.