Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Stuwzakken

Met een stuwzak kan je jouw lading vormsluitend zekeren. Je vult simpel gezegd de gaten tussen lading en zijkant of tussen verschillende pallets met producten onderling op met stuwzakken. Hiermee absorbeer je de krachten van een schuivende lading en zorg je ervoor dat de producten onbeschadigd blijven. Je kan een stuwzak eenvoudig opblazen met behulp van een compressor en vulpistool.

Lees verder

Vormsluitend zekeren

Er zijn verschillende manieren om lading te zekeren. Krachtsluitend zekeren is er daar een van. Neersjorren is een vorm van krachtsluitend zekeren, waarbij lading door middel van bijvoorbeeld spanbanden tegen het dragende oppervlakte (de bodem) wordt gedrukt, zodat de wrijving dusdanig hoog wordt dat schuiven niet meer mogelijk is. 

Vormsluitend zekeren is een andere methode om goederen vast te zetten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld stuwzakken. De stuwzakken kunnen krachten van schuivende ladingen absorberen door compressie.Een stuwzak is geschikt om goederen te stuwen en om openingen in laadruimtes te vullen. Door deze leegte te vullen, wordt de lading in de laadruimte vormsluitend gemaakt. De lading, inclusief de stuwzakken, vult de volledige ruimte zonder loze ruimtes. Er ontstaat een homogene lading uit één geheel. Het kopschot, de wanden en deuren van de laadruimte vangen hierdoor de krachten van een schuivende lading op. Met een ladingstang zorg je ervoor dat een lading bij het openen van de deuren niet naar buiten valt.

Het zekeren van lading is meestal een combinatie van krachtsluitend en vormsluitend zekeren. Lading wordt in een zeecontainer of intermodaaltrailer vastgezet met behulp van spanbanden of spankettingen. Onder de lading bevindt zich antislipmateriaal voor extra wrijving. Het opvullen van de loze ruimtes met stuwzakken maakt de lading tot één goed gezekerd geheel. Klaar voor vertrek!

Wat zijn stuwzakken?

Stuwzakken, ook wel stuwkussens, luchtzakken of dunnage bags genoemd, zijn sterke zakken gemaakt van polypropyleen of kraftpapier. De stuwzakken bestaan uit een binnenzak en een buitenzak. De binnenzak wordt gevuld met lucht en de buitenzak zorgt voor stevigheid en bescherming tegen weersomstandigheden. De stuwzak beschikt over een zelfsluitend venturi ventiel, waardoor de zak eenvoudig te vullen is met lucht.

De stuwzakken worden eerst tussen de lading geplaatst en vervolgens opgeblazen met behulp van een compressor en vulpistool. Bij het lossen verwijder je de zakken eenvoudig door de lucht eruit te laten. Alle stuwzakken zijn meermalig te gebruiken en na het einde van de levensduur is de stuwzak ook nog eens recyclebaar. 

Het vullen van stuwzakken

Stuwzakken kunnen eenvoudig worden gevuld met behulp van een compressor en een vulpistool. Onze stuwzakken zijn voorzien van het Venturi vulsysteem. Hiermee is een besparing van tot wel 30-40% van de vultijd van de stuwzak te realiseren. Onze vulpistolen passen op elke standaardkoppeling van een luchtslang. Nieuw in ons assortiment zijn de stuwzakken met het siliconen ventiel. DIt is een andere manier van vullen van de stuwzakken. Onder hogere druk (kleiner gat) wordt de stuwzak snel volgeblazen. Bij de silicoonventiel stuwzakken hoort een passend luchtpistool.

Voor het aanbrengen van een stuwkussen is het heel belangrijk rekening te houden met de maximale vulcapaciteit van de zak. De maximale vuldruk varieert van 0,18 tot 0,4 bar, afhankelijk van het materiaal van de stuwzak. Deze maximale vuldruk staat altijd op de stuwzak vermeld. Wanneer je een stuwkussen wilt vullen, is het belangrijk te weten of het stuwkussen ook het loze gat gaat vullen. Wij schrijven de volgende richtlijnen voor:

Loze ruimte  Breedte stuwzak Lengte stuwzak
30 cm opvullen 60 cm 90 - 120 cm
40 cm opvullen 90 cm 120 - 210 cm
50 cm opvullen 120 cm 180 -225 cm

PP stuwzakken of kraftpapier stuwzakken?

Stuwzakken zijn er in verschillende soorten, maten en sterktes. In hoofdzaak onderscheiden we de stuwzakken in kraftpapier en polywoven zakken.

Kraftpapier stuwzak


Kraftpapier stuwzak

De stuwzak van kraftpapier is kenmerkend bruin van kleur. Deze papieren stuwzakken bestaan uit 3 componenten. De binnenzak (inliner) van polyethyleen zorgt voor de vulling en luchtdichtheid van de zak, ook bij grote druk. De tweede component is de buitenlaag van 1 laag (1 ply) of 2 lagen (2 ply) kraftpapier. Deze vochtbestendige papieren buitenlaag zorgt voor de sterkte van de zak. Hoe meer lagen papier, hoe sterker de stuwzak. Het laatste onderdeel van de zak is het ventiel. De stuwkussens hebben een speciaal ontwikkeld zelfsluitend ventiel voor snelle vulling bij hoge dichtheid. De stuwzak is na het einde van de levensduur recyclebaar. 

Ten opzichte va de polywoven stuwzak heeft de kraftpapier zak een hogere draagkracht en slijt hij ook minder snel. Het kraftpapier is ook anti-statisch, waardoor het veilig gebruikt kan worden in combinatie met elektronische producten. Het materiaal is door de harde buitenkant gemakkelijker te gebruiken dan PP stuwzakken.

Polywoven stuwzak

Polywoven stuwzak

De polywoven (polypropyleen) stuwzakken zijn herkenbaar wit van kleur. Deze PP stuwzakken bestaan uit 3 componenten. De binnenzak (inliner) van polyethyleen zorgt voor de vulling en dichtheid van de zak. De tweede component is de buitenlaag van 1 of 2 lagen PP geweven doek. Deze buitenlaag zorgt voor de sterkte van de zak. Hoe hoger het level (grammage) van de weving, hoe sterker de zak. Het laatste onderdeel van de zak is het ventiel. De stuwkussens hebben een speciaal ontwikkeld zelfsluitend ventiel voor snelle vulling bij hoge dichtheid.

Polywoven stuwzakken zijn lichter en goedkoper dan kraftpapier en de zak is ook gemakkelijker te recyclen. Door het gebruik van PP geweven doek is de zak meer flexibel en vormt deze zich meer naar de lading dan de kraft-variant. Net als Kraftpapier stuwzakken is een polywoven zak waterdicht. Waar kraftpapier in hoge luchtvochtigheid uiteindelijk wel aangetast kan worden is dit bij Polywoven stuwzakken uitgesloten.

Polypropyleen stuwzakken zijn zeer sterk, kunnen tegen een stootje en behoren tot onze best verkochte stuwzakken. Deze stuwkussens zijn altijd toepasbaar. Het zijn stuwzakken met een hoge perforatieweerstand en een hoge vochtbestendigheid. De buitenlaag is resistent tegen chemische oplossingen en zuren. De heavy duty polywoven stuwzak laat zich dus prima gebruiken in koel- en vriescontainers, voor ADR vervoer en bij bestemmingen met extreme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Deze stuwzakken zijn meermalig te gebruiken. De stuwzak is vervaardigd van milieuvriendelijk materiaal en is recyclebaar.

Lees minder
Stuwzakken
13 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
13 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.