Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Begeleidingsbrieven

Erkend drukker Een begeleidingsbrief of afvaltransport-vrachtbrief is nodig voor het transport van afval. Afvalstoffen mogen niet zomaar worden getransporteerd of ontvangen door een ander. De ontdoener van het afval verstrekt de begeleidingsbrief aan de vervoerder. Deze brief (vroeger ook wel "PMV" genoemd) wordt opgemaakt door de opdrachtgever van het transport. Ze worden vaak gebruikt bij bouwen, slopen of graven waar veel afval ontstaat. 

Lees verder

Waarom documenten bestellen bij Logistiekconcurrent?

 • Wij zijn erkend drukker
 • Wij garanderen de hoogste drukkwaliteit
 • Vraag gratis een proefpakket bij ons aan
 • Vul eenvoudig online de begeleidingsbrief in met onze handige editor
 • Je bent altijd zeker van juridisch juiste vrachtdocumenten

Welke informatie moet er worden opgenomen in een begeleidingsbrief?

Naast informatie over de ontdoener, transporteur en de ontvanger bevat een begeleidingsbrief ook informatie over het afval zelf en over hoe dit afval verwerkt wordt. In bijna alle gevallen moet een transporteur een begeleidingsbrief voeren tijdens het transport van afval. 

In de begeleidingsbrief staan de volgende gegevens:

 • de naam van de transporteur
 • de ontdoener van het afval: De ontdoener is de vestiging van het bedrijf of de instelling die de afvalstoffen wil (laten) afvoeren. Wanneer het gaat om (route-)inzameling is de inzamelaar de ontdoener. 
 • de ontvanger van het afval
 • informatie over het afvalstof (over welk soort afval gaat het?)
 • informatie over de manier waarop het afval verwerkt gaat worden

Een begeleidingsbrief moet ten minste vijf jaar worden bewaard. Dit is alleen van toepassing als het gaat om begeleidingsbrieven die betrekking hebben op verplicht gemelde afvalstoffen.  

Repeterende vrachten

Het kan voorkomen dat je meerdere keren in de week dezelfde afvalstoffen moet vervoeren. Wanneer deze steeds vervoerd worden met hetzelfde voertuig en vanaf één punt naar één bestemming wordt vervoerd, spreek je van repeterende vrachten. Wanneer er sprake is van repeterende vrachten, mag er gebruik worden gemaakt van slechts één begeleidingsbrief per werkweek. Deze week loopt van maandag tot en met zondag. Op de brief moet worden vermeld om hoeveel transporten het gaat in de week. Ook worden de tijdstippen van het vervoer vastgelegd.  

Is een begeleidingsbrief altijd nodig?

In veel gevallen bij het vervoeren van afvalstoffen is het verplicht om een begeleidingsbrief in te vullen en bij je te hebben. Toch zijn er een paar situaties waarbij de begeleidingsbrief niet nodig is. Vervoer je afval in een personenauto (rijbewijs B) of transporteer je 500 kilo of minder afval dat niet gevaarlijk is met een motor, vrachtwagen of bus? Dan is een begeleidingsbrief niet nodig. Ook karton, papier of textiel wat ingezameld is en geen zakelijk afval is, kan vervoerd worden zonder begeleidingsbrief. Afval wat je inzamelt op een openbare plek en niet langer dan 48 uur bij je is, kan ook gewoon vervoerd worden zonder deze brief bij je te hebben. 

Soorten begeleidingsbrieven

De begeleidingsbrieven worden door ons geleverd in een drie-, vier- en vijfvoud uitvoering. Elk veelvoud wordt uitgevoerd in een handset (zelf schrijven), een laserprinter uitvoering en een matrixprinter uitvoering. Aan de lay-out kunnen wij niets aanpassen. Wij kunnen een begeleidingsbrief wél klantspecifiek indrukken. Informeer naar de mogelijkheden. Wil je eerst een proefversie ontvangen? Vraag hier je proefpakket aan. De begeleidingsbrief is in twee variaties leverbaar: de standaarduitvoering voor transport van alle soorten afval en de combi bodemkwaliteit voor vervoer van afvalstoffen die vallen onder "besluit bodemkwaliteit".

Lees minder
Begeleidingsbrieven
14 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
14 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen op rekening
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.