Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Gehoorbescherming

Of je nu voor een paar minuten of voor meerdere uren in een lawaaiige omgeving bent of werkt, gehoorbescherming is altijd nodig. Gehoorschade is vaak onomkeerbaar en daarom is gehoorbescherming onderdeel van jouw persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) op de werkvloer.

Lees verder

De grenswaarde bij een blootstelling is 8 uur per dag bij een geluidsdruk van 80 dB(A). Indien je werkzaam bent in een omgeving waarin meer dan 80 decibel geluid wordt geproduceerd, is een werkgever verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Geluid is 'schadelijk' vanaf 85 dB(A). De werkgever dient in dit geval technische-organisatorische maatregelingen te treffen, bijvoorbeeld door pictogrammen op te hangen om te verduidelijken dat gehoorbescherming verplicht is. 

Wat is dB(A)?

We spraken hierboven al over dB(A), maar wat houdt dit eigenlijk in? Deze afkorting is de eenheid voor de sterkte van het geluid. De maximale blootstellingsduur bij een bepaalde geluidsdruk zonder dat het schadelijk is voor het oor is per geluidsdruk verschillend. Zo is blootstelling aan 80 dB(A) na 8 uur pas schadelijk, terwijl blootstelling aan 110 dB(A) al schadelijk is na 30 seconden. 

HML waarden
De HML waarden geven aan hoe hoog de geluidsreductie is in drie frequentiegebieden: H=Hoog, M=Medium en L=Laag. Deze frequenties zijn:

H (Hoog): tussen 2000 en 8000 Hz
M (Medium): tussen 1000 en 2000 Hz
L (Laag): tussen 63 en 1000 Hz

Decibelschaal
De decibelschaal is logaritmisch. Blootstelling aan geluid van 95 dB wordt ervaren als twee keer zo luid als 85 dB. Fysiek gemeten toont dit verschil eigenlijk een verdrievoudiging van de geluidsdruk aan. Lange termijn, dagelijkse blootstelling aan 85 dB zal leiden tot gehoorverlies. Dagelijkse blootstelling van 8 uur bij 85 dB is even gevaarlijk als 88 dB gedurende 4 uur.

Hoe selecteer je de juiste gehoorbescherming?

Bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming dien je rekening te houden met de juiste geluidsdemping en het draagcomfort. Om geen blijvende gehoorschade op te lopen, moet het gemiddeld gewogen geluidsniveau minus de SNR waarde van de gehoorbeschermer minder dan 80 dB zijn. 

Welke soorten gehoorbescherming zijn er?

Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming. Zo is gehoorbescherming onder te verdelen in twee varianten, namelijk oordopjes en gehoorkappen. Oordoppen zijn verkrijgbaar als samenrolbaar en voorgevormd. Samenrolbare oordoppen zijn gemaakt van langzaam expanderend schuimstof dat zich na het inbrengen in het oor aanpast aan de vorm van de gehoorgang. Voorgevormde oordoppen zijn gemaakt van buigzaam materiaal en zijn zodanig voorgevormd dat ze voor de meeste oren geschikt zijn. Vaak zit aan de oordoppen een koordje of een beugel bevestigd zodat ze minder snel kwijt raken. Ook wanneer je ze niet gebruikt kunnen de doppen gemakkelijk om de nek worden gehangen. Dan zijn er ook nog otoplastieken. Dit zijn gehoorbeschermers die persoonlijk aangemeten zijn en dat maakt elke otoplastiek dus uniek. Ten slotte zijn er ook nog gehoorkappen. Gehoorkappen lijken op een grote koptelefoon en hebben een grote dempingswaarde. Wanneer de kussens de gehele oren omsluiten en de juiste gelijkmatige druk uitoefenen, krijg je de beste geluidsdemping.

Niet alleen voor volwassenen bieden wij een groot assortiment. Bij ons kun je ook gehoorbescherming voor kinderen kopen. 

Wanneer gebruik je gehoorbescherming nog meer?

Niet alleen op het werk zijn oordopjes of gehoorkappen inzetbaar. Ga je naar een concert of festival, dan is gehoorbescherming ook aan te raden. Heb je last van een snurkende partner of een lawaaiige straat, dan helpen oordopjes je geluidloos de nacht door. Ook zijn ze te gebruiken in het vliegtuig wanneer je even een dutje wilt doen. Water in de gehoorgang is erg vervelend en kan leiden tot oorontsteking. Oordopjes houden water, chloor en ongewenste bacteriën uit de oren tijdens het zwemmen. 

Lees minder
Gehoorbescherming
 1. Gehoorkappen
  Gehoorkappen
  Browse Category
 2. Oordoppen
  Oordoppen
  Browse Category
 3. Gehoorbeugels
  Gehoorbeugels
  Browse Category
 4. Accessoires gehoorbescherming
  Accessoires gehoorbescherming
  Browse Category
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Vaste klanten bestellen op rekening
 • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.