Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Waarvoor is het blauwe spanbandlabel?

Waarvoor is het blauwe spanbandlabel?

Spanbanden moeten volgens de EN 12195-2 norm zijn voorzien van een etiket met instructie daarop vermeld. Wanneer het spanband label niet meer bevestigd is aan de spanband of de tekst slecht leesbaar is, mag de spanband niet gebruikt worden. Het spanband label dient aan zowel het rateldeel (het bandweefsel dat aan de ratel bevestigd is) als op het spandeel van de spanband te worden bevestigd. Bij onze spanbanden zit een deel van het label tussen het dubbele bandweefsel gestikt. Hierdoor is de band nog te gebruiken als het losse gedeelte van het label is afgescheurd of onleesbaar is.

Afhankelijk van het bandweefsel krijgt het label een bepaalde kleur. Voor polyester spanbanden moet het label blauw zijn. Het blauwe label dat aan de spanband is bevestigd, bevat een aantal vaste gegevens. Een 2-delige spanband heeft hierbij andere gegevens dan een eindloze spanband. Hieronder lees je wat er op deze labels staat en wat dit betekent.

Het blauwe label

Uitleg van het label van een 2-delige spanband                                Uitleg van het label van een eindloze spanband

Blauwe label spanband

Diagonaal sjorren, omsnoeren en neerbinden

Diagonaal sjorren Omsnoeren Neerbinden

Diagonaal sjorren (direct zekeren)

Omsnoeren

Neerbinden

Minimaal 4 spanmiddelen worden ingezet om de lading vast te zetten om te voorkomen dat het gaat schuiven. De 4 spanmiddelen worden diagonaal bevestigd (2 in elke richting) aan bevestigingspunten en de sjorhoek bepaalt de kracht van de spanmiddelen. Bij deze manier van zekeren is de waarde van de laagste LC waarde van toepassing (LC1)

Manier van lading zekeren waarmee de lading omgesnoerd wordt. De spanmiddelen worden om de lading aangebracht om het te bundelen, te verstevigen of om ergens aan te bevestigen. Bij deze manier van zekeren is de waarde van de hoogste LC waarde van toepassing (LC2).

Manier van lading zekeren waarbij de lading naar beneden wordt getrokken. De spanmiddelen worden aan de ene kant van de lading aan het voertuig bevestigd, over de lading heen getrokken, en aangespannen aan de andere zijde. Bij deze manier van zekeren is de waarde van de voorspankracht van toepassing.

Wat is de LC waarde van een spanband?

De afkorting LC staat voor Lashing Capacity. De Lashing Capacity waarde is een indicatie van de gebruikte breeksterkte. Deze waarde wordt weergegeven in daN (decaNewton). Een spanband moet een kracht tegenhouden en daarom wordt er niet gesproken van kilogrammen maar van Newton. Er staan 2 LC waardes vermeld: de LC1 waarde bij gestrekt gebruik en de LC2 waarde bij omsnoering. De norm EN12195-2 schrijft voor dat ratel en haken een veiligheidsfactor van minimaal 2x LC1 waarde moeten hebben in geval van breuk. De ongeconfectioneerde band dient een veiligheidsfactor van minimaal 3x de LC1 waarde te hebben. Onze spanbanden van 5 ton hebben een LC waarde van 2500-5000 daN en een breeksterkte van 7.500 kg.

Wat betekenen de SHF en STF waarde?

SHF staat voor Standard Hand Force. Dit is de handmatige kracht die men toepast op een ratel bij het neersjorren van een spanband. Op het label van de sjorband staat vermeld hoeveel die handmatige kracht mag bedragen. In de bijlage staat een SHF van 50daN. Dit betekent dat wanneer men een handmatige kracht van 50 daN uitoefent op de ratel, er een kracht ter waarde van de STF (ook vermeld op het label) op de ingespannen sjorband staat. 

De STF afkorting staat voor Standard Tension Force. Dit is de kracht die op de ingespannen band aanwezig is na het aantrekken van de ratel met een kracht ter grootte van de SHF. De STF is afhankelijk van het soort ratel (in verband met de hefboomwerking) en bedraagt tussen de 10% en 20% van de LC. Hoe hoger de STF waarde, des te minder spandbanden gebruikt hoeven te worden om een lading vast te zetten. 

Wanneer gebruik je de STF waarde en wanneer de LC waarde?

De wijze waarop lading wordt vastgezet, door middel van diagonaal sjorren of neerwaartse sjorring, bepaalt of de LC of de STF waarde van belang is. De LC waarde is van belang bij diagonaal sjorren. De LC waarde in combinatie met de horizontale of verticale sjorhoek zijn bepalend voor het type spanband. De meest gebruikte manier van ladingzekering is neerwaartse sjorring. De voorspanning op de spanband is dan van belang, dus de STF waarde. Bij neersjorren dien men minimaal 2 spanbanden te gebruiken en moet men trachten de hoek zo groot mogelijk te maken (tussen 35 en 90 graden).

GS Logo

Spanbanden worden getest door gecertificeerde test-bedrijven of ze voldoen aan de EN 12195-2 norm. Wanneer de spanbanden goedgekeurd zijn, ontvangen ze een GS certificaat en mag het logo op de spanband labels komen te staan. Met het GS logo heeft de spanband dus gegarandeerd de juiste kwaliteit.  

Uitleg icoontjes spanband

Icoontjes spanband label

Mark


Vragen over spanbanden?

Mark en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.