Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Geld en tijd besparen met antislipmatten

Geld en tijd besparen met antislipmatten

Bij het zekeren van een lading is wrijving een belangrijke factor. Wrijving zorgt ervoor dat de lading niet gaat schuiven. Hier kun je tijdens het zekeren zelf invloed op uitoefenen. Zo kun je namelijk gebruik maken van antislipmateriaal. Antislipmateriaal vergroot de wrijvingsweerstand. Door de antislipmatten tussen de lading en de laadvloer te plaatsen, heb je minder spanmiddelen nodig en verkort je de laadtijd. Antislipmatten zijn een stuk voordeliger dan spanbanden, waardoor je eenvoudig geld kunt besparen. Het gebruik van minder spanbanden, betekent ook dat je minder tijd nodig hebt om een lading te zekeren. Maar hoeveel bespaar je nu echt? Om hier achter te komen geven we eerst nog wat uitleg over wrijving en het zekeren van lading. 

Wrijving tussen lading en laadvloer

Bij beweging veroorzaken de lading en de laadvloer samen wrijving. Deze wrijving verschilt per materiaal. Hoe gladder een oppervlakte is, hoe minder wrijving er ontstaat. Een ruwer oppervlakte zorgt ervoor dat de wrijving hoger is. Een antislipmat heeft met stip de hoogste weerstand op alle materialen. De wrijvingsweerstand wordt aangegeven met µ. Hoe hoger de µ, des te meer wrijvingsweerstand er is tussen te materialen. 

Antislipmatten

  • antislip op alle materialen = 0,6 µ
  • glad beton - gezaagde houten latten = 0,55 µ
  • gezaagd hout - multiplex = 0,45 µ
  • stalen krat - multiplex = 0,45 µ
  • geschaafd hout - roestvast stalen plaat = 0,3 µ
  • geschaafd hout - mulitplex = 0,3 µ
  • geschaafd hout - roestvast stalen plaat = 0,2 µ
  • stalen krat - roestvast stalen plaat = 0,2 µ

Ook heeft de staat van de laadvloer en van de antislipmatten invloed op de wrijving. Een bevuilde laadvloer, bijvoorbeeld door ijs of olie, beïnvloedt de wrijving. Deze wordt een stuk minder en de optimale weerstand wordt hierdoor niet behaald. Zorg dus altijd voor een schone laadvloer. 

Manieren van zekeren

Er zijn twee manieren om lading te zekeren, waarbij gebruik van antislipmatten voor besparing zorgt:

  • Neerbinden
  • Direct zekeren

Tijdens het neerbinden van een lading, maak je gebruik van de neerwaartse kracht. Het uiteinde van de spanband bevestig je aan de ene kant van de lading aan de laadvloer. Je trekt de spanband over de lading en maakt het andere uiteinde aan de andere kant van de lading vast. Door middel van de ratel, span je de band aan. De kracht die hier ontstaat is de spankracht (in daN). Bij neersjorren heb je te maken met een LC (Lashing Capacity) waarde. 

Bij het direct zekeren van een lading, wordt de spanband zowel aan de lading, als aan de ladingvloer bevestigd. De kracht die je uit het direct zekeren haalt is de trekkracht (in daN). De spanband trekt in een rechte lijn aan de lading. Bij deze manier van zekeren heb je minstens 4 spanbanden nodig. Bij direct zekeren heb je te maken met een STF (Standard Tension Force) waarde. Belangrijk bij het neersjorren is dat de horizontale hoek tussen de 6° en 55° zijn en de verticale hoek tussen de 20° en 65°. 

Ladingzekeringcalculator

Hoeveel kun je besparen door het inzetten van antislipmatten? Met behulp van de ladingzekeringcalculator kom je hier achter. Met deze calculator hoef je zelf niet te rekenen, maar kun je gemakkelijk de gegevens invullen. De ene kant van de calculator gebruik je voor het direct zekeren en de andere kant voor het neerbinden. De calculator geeft weer hoeveel spanmiddelen je nodig hebt of hoeveel spancapaciteit jouw spanmiddelen aan moeten kunnen. Je ziet duidelijk het verschil tussen het wel en niet gebruiken van antislipmatten.

Zelf rekenen

Wil je toch zelf gaan rekenen, dan is de volgende formule van toepassing:

Formule spancapaciteit/spanbanden

Uitleg van de formule:

Fv = De totale voorspankracht

a = De acceleratiewaarde

       0.8 bij voorwaartse kracht, zoals remmen

       0.5 voor zijwaartse kracht, zoals bochten maken

       0.5 bij achterwaartse kracht, zoals optrekken

µ = De wrijvingscoëficiënt (bij antislip 0.6)

Fg = Het ladinggewicht in daN

Fs = De veiligheidsfactor

        1.25 in de rijrichting 

        1.1 voor de overige richtingen

Het handmatig uitrekenen van de voorspankracht kost meer tijd. Wij raden dan ook aan om een ladingzekeringcalculator te gebruiken om tijd te besparen. 

Tonny


Vragen over ladingzekering?

Tonny en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.