Rekken en stretchen in het magazijn

Rekken en stretchen in het magazijn

En dan hebben we het niet over sporten… Nee, wij hebben het over rekfolie. Rekfolie, stretchfolie of wikkelfolie is onmisbaar in een magazijn. Vaak wordt de folie handmatig aangebracht. Dat is best intensief! Ook al is het aanbrengen van rekfolie geen officiële sport, je verbrandt er wel veel calorieën mee. Wikkel je veel pallets in, dan is een sport-abonnement niet nodig.

De functie van rekfolie

Dat verbranden van calorieën is mooi meegenomen, maar rekfolie heeft natuurlijk een hele andere functie. Door het aanbrengen van de folie worden losse producten of dozen naar elkaar toe getrokken. De lading blijft hierdoor stevig op de pallet staan. Je gebruikt wikkelfolie om ladingen te stabiliseren of te bundelen. Daarnaast beschermt de folie jouw producten. Het houdt namelijk stof, vuil en vocht buiten. Na het insealen kun je de pallet veilig transporteren of opslaan.

Rek- en stretchoefening

Rekfolie is een dunne, elastische folie en heeft een kleefzijde en een gladde zijde. De kleefzijde zorgt ervoor dat de folie aan elkaar blijft plakken. Na het wikkelen hoef je de folie alleen maar af te snijden en de kleefzijde doet de rest. Er is geen extra tape of ander bevestigingsmateriaal nodig om de folie op zijn plek te houden.  

Hoe breng je op de juiste manier rekfolie aan?

Bij het inwikkelen van een pallet met een lading begin je bij de klos van de pallet. Daar knoop je het uiteinde van de rol folie omheen. Zorg dat de kleefzijde altijd aan de binnenkant zit. Je gaat nu van onder naar boven de lading inwikkelen. Dit doe je door (al squatend en lungend voor een extra work-out) om de pallet heen te lopen. De folie moet gedeeltelijk overlappen, zodat er geen gaten ontstaan. Te veel folie is zonde van het geld, maar te weinig folie beschermt de lading niet optimaal. Het is belangrijk dat je de folie op spanning brengt tijdens het inwikkelen. Zo ontstaat een stabiele en stevige palletlading.

De juiste rek en stretch

In de sportschool gebruiken wij onze spieren om bijvoorbeeld gewichten te tillen. Hoe vaker je traint, des te meer spieren je opbouwt en des te sterker je wordt. Rekfolie gebruikt zijn kracht om een lading bij elkaar te houden. Rekfolie hoeft niet te trainen om sterker te worden. De folie wordt in de fabriek in verschillende diktes geproduceerd. De dikte van rekfolie wordt uitgedrukt in micron, ook wel my. Hoe hoger het aantal micron, hoe dikker de rekfolie en des te sterk de folie is. De juiste dikte kies je aan de hand van het gewicht van de lading, maar ook de manier van stapelen is van belang.

Stapeling
Een pallet met een gestapelde lading kan verschillende vormen hebben. Een perfect gestapelde lading noem je een homogene lading. De dozen zijn dan netjes op elkaar gestapeld en er zijn geen uitstekende delen. Deze lading vraagt om een dunnere folie, dan een lading met veel uitstekende delen. Er is meer kracht nodig om de lading bij elkaar te houden. Ook voor ladingen met scherpe hoeken of randen heb je een dikkere folie nodig. 

Gewicht
Aan de hand van het gewicht van de palletlading bepaal je de juiste dikte van de rekfolie. Voor een licht totaalgewicht heb je minder of minder stevige wikkelfolie nodig. De folie moet de lading op zijn plek houden. Een zware lading vraagt dus om een dikkere, sterkere folie.

Dikte van de folie Geschikt voor
15 micron lichte ladingen tot 250 kg
17 micron ladingen tot 400 kg
20 micron ladingen met onregelmatige vormen tot 650 kg
23 micron ladingen met onregelmatige vormen en scherpe hoeken tot 1000 kg
35 micron zeer zware ladingen vanaf 1000 kg

Hulpmiddelen 

Tijdens het wielrennen draag je een wielrenbroek en een helm, tijdens het skeeleren voorkom je afgeschaafde knieën en ellenbogen met beschermers en als keeper vang je geen bal zonder handschoenen. Voor het aanbrengen van wikkelfolie zijn er ook speciale hulpmiddelen. Een dispenser helpt je bijvoorbeeld bij het makkelijk afrollen van de rol en het voorkomen van afgeschaafde handen door wrijving. Met een foliemes snijdt je vliegensvlug door de folie. Deze messen zijn erg handig bij het verwijderen van de rollen.

Andere klanten kochten ook

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.