Categorieën
085-2734999

Klantenservice

De toepassingen van een sleufgatfitting

De toepassingen van een sleufgatfitting

Een vrachtwagen of oplegger leent zich uitstekend voor het vervoer van goederen. De vraag is alleen hoe je ervoor zorgt dat jouw lading op een veilige manier van A naar B wordt vervoerd. Beeld je in dat je met een oplegger vol vracht de weg op gaat en je over de snelweg scheurt. Geen probleem, zolang je maar niet vol op de rem gaat. Bij een noodrem of in ieder geval een flinke trap op het rempedaal schiet jouw lading als een raket van haar plek. De schade die dit kan veroorzaken, kan desastreus zijn voor zowel de vracht als jou als bestuurder als andere weggebruikers. Het correct en veilig zekeren van lading is extreem belangrijk en voorkomt ongelukken. Het idee van de sleufgat kan een heleboel extra veiligheid creëren.

Wat is een sleufgatfitting?

De sleufgatfitting (euroclips, combirailfittingen of E/A track fittingen) verwijst altijd naar het type bindrail waarvoor de fitting is gemaakt. De sleufgatfitting is het stalen blokje aan een spanband, dat de verbinding vormt tussen de spanband en de bindrails in een bedrijfswagen, aanhanger of oplegger. Hierdoor kunnen spanbanden op een correcte manier aan de bindrails worden bevestigd en de lading worden gezekerd. De sleufgatfitting wordt uit geel verzinkt staal gestanst en gebogen, waardoor een houder ontstaat met daarin een palletje met veer. De houder heeft onder en boven een uitsparing die precies in de sleuf van de bindrail valt. Het palletje in de houder is de vergrendeling van de fitting in de bindrails.

Welke spanband met sleufgatfitting moet ik kiezen?

Spanbanden met sleufgatfittingen leveren wij voor elke toepassing, licht, middel en zwaar gebruik. Wanneer de spanband altijd voor lichte toepassingen wordt gebruikt, adviseren wij een dunne spanband van 25 mm met een kleine ratel. Een middelzware of zware toepassing, vraagt om een bredere spanband. Hieronder vind je een overzicht welke spandband er in welke situatie het best kan worden gebruikt. 

Toepassing Licht      Middelzwaar Zwaar
Soort Spanband 25 mm 1,5 ton Spanband 35 mm 2 ton Spanband 50 mm 2 ton
Bandbreedte 25 mm 35 mm 50 mm
Bandsterkte 750-1500 daN 1500-2000 daN 2000-4000 daN
Ratelsterkte  1,5 ton 2 ton 3 ton
Fitting 2 ton 2 ton 2 ton

Hoeveel kracht kan een sleufgatfitting hebben?

Over het algemeen kan zo’n sleufgatfitting maximaal 2 ton (2000 daN) aan. Wellicht is het bandweefsel van de spanband of de ratel sterker en kan deze (veel) meer hebben, maar we gaan met het zekeren van lading altijd uit van hetgeen het minst kan hebben. Kan de fitting 2 ton aan, maar zijn de spanband en ratel echte krachtpatsers die wel 4 ton kunnen hebben? Dan moet je uitgaan van een maximum van 2 ton aan kracht. Het heeft namelijk geen zin om uit te gaan van de kracht van de spanband, als de fitting eronder bezwijkt. Men kiest dus altijd een maximale kracht van de zwakste schakel (en dat is vaak niet de spanband of de ratel, maar de fitting). De maximale kracht verschilt per bindrail, spanband en fitting.

Bindrails voor sleufgatfitting

De sleufgatspanband gebruiken we dus altijd in combinatie met de combirail. De combirail wordt als bindrail gebruikt voor zware toepassingen. De bindrail kom je als inbouw- of opbouwvariant tegen in alle gesloten vrachtwagens, koeltrailers en opleggers. Vanwege de brede inzet wordt de bindrail ook gebruikt in kleinere bestelwagens en als opbouwrail op aluminium huifplanken in zeilenopleggers.

Bindrails zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Niet elke bindrail leent zich ervoor om een spanband rechtstreeks met een haak hieraan vast te maken. De bindrail zit hiervoor bijvoorbeeld te dicht tegen de wand aan of de haak kan er gemakkelijk uit schieten, waarmee de lading zonder te zijn gezekerd haar weg vervolgt. Op zulke momenten komt een sleufgatfitting of E/A track fitting om de hoek kijken. Je maakt ze vast aan de spanband en vervolgens kun je de spanband vastmaken aan de bindrail. De bindrail moet hiervoor wel beschikken over een sleufgat, anders kan de fitting natuurlijk nergens in worden geklikt. Wanneer de sleufgatfitting aan de bindrail is bevestigd, ziet dat er zo uit:

Bindrail met sleufgatfitting Bindrail met sleufgatfitting

Onze meest verkochte sleufgatfitting voor spanbanden past op elke 50 mm spanband en is geschikt voor gebruik in de combirail met sleufgatfitting. Met een verloopstukje kan ook een 25 en 35 mm spanband worden gemonteerd. De fitting is los leverbaar of gemonteerd aan een spanband. Let daarbij goed op welke bindrail de sleufgatfitting past. Een bindrail dient een sleufgatprofiel te hebben om geschikt te zijn voor sleufgatfittingen. De combirail, de meest geleverde rails voor in laadbakken van bedrijfswagens en trailers met een kastengesloten opbouw, heeft dit en is daarmee geschikt voor E/A track fittingen.

Veilig de weg op met je lading doe je dus met spanbanden met sleufgatfitting in combinatie met de juiste bindrail. 


Vragen over ladingzekering?

Charlotte en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.