Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Roest en ratels: veiligheid boven alles

Roest en ratels: veiligheid boven alles

En dan hebben we het natuurlijk over de ratel van een spanband. Een spanband gebruik je om een lading vast te zetten. De band is meestal gemaakt van polyester, wat ervoor zorgt dat je deze in allerlei weersomstandigheden kunt gebruiken. Zomer, regen of sneeuw: met de spanband blijft je lading stevig staan tijdens transport.

Hoe ontstaat roest?

De ratel (spanner) is gemaakt van staal en is daarom minder goed bestemd tegen afwisselende weersomstandigheden. Bij veelvuldig gebruik van de spanband in regenachtige/vochtige omgevingen, kan er corrosie (roest) ontstaan op de ratel. Hierdoor verliest het staal, en dus de ratel, zijn kracht.

Hoe lang mag je een spanband gebruiken?

Er zit geen uiterste houdbaarheidsdatum op spanbanden. Je mag dus oude banden gebruiken, mits ze voldoen aan de EN12195-2 normering. Al onze spanbanden zijn EN12195-2 gecertificeerd. Deze normering zegt waar een spanband bij productie aan moet voldoen, maar geeft geen duidelijkheid over wanneer een ratel te verroest is om hem nog te gebruiken. Omdat een spanband een arbeidsmiddel is, moeten de band en ratel voor ieder gebruik visueel worden geïnspecteerd door de gebruiker. Hij/zij dient namelijk zelf te bepalen of de spanband nog in goede staat is.

Wanneer moet je een spanband vervangen?

Nu de dagen steeds natter en kouder worden, wordt de kans dat de ratel gaat roesten groter. Roest valt onder schade en hoe langer je rondrijdt met een roestende ratel, hoe groter de kans dat hij breekt. Ben dus voorzichtig en houd de staat van de ratel goed in de gaten. Begint hij te roesten? Vervang de gehele spanband dan direct. In dit geval geldt echt: voorkomen is beter dan genezen.

De band zal na verloop van tijd gegarandeerd beschadigd raken. Zie je insnijdingen ontstaan of laten stiksels los? Ook dan moet je de band zo snel mogelijk vervangen.

Op iedere spanband is een label te vinden. Is deze niet meer leesbaar of helemaal niet meer aanwezig op de spanband? Dan mag je de band niet meer gebruiken.

Laat je spanband door ons keuren!

Je kunt je spanband officieel laten keuren door een keurmeester. Onze accountmanager Pieter Veldhoen is keurmeester en mag dus jouw spanbanden keuren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.