Pallets kopen: veelgestelde vragen

Pallets kopen: veelgestelde vragen

Elke pallet is anders. Als je pallets gaat kopen, moet je met veel dingen rekening houden. Niet alleen met het materiaal of de draagkracht, maar ook met de prijs. Gelukkig betaal je bij ons nooit te veel. Dat scheelt zorgen.

Omdat we je op weg willen helpen om de juiste keuze te maken, geven we in deze blog antwoord op de veelgestelde vragen omtrent pallets. Blijf je slapeloze nachten houden door onbeantwoorde vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice!

Wat is een pallet?

Meen je dit? Je kent de plateaus voor het vervoeren of opslaan van goederen niet? Je wist niet dat je ze daarnaast ook nog creatief in kunt zetten bij het maken van een bed, loungebank of salontafel? Dit gaat echt te ver; we gaan hier geen antwoord op geven.

Welke soorten pallets zijn er?

De bekendste soorten pallets zijn de europallet, de blokpallet, de displaypallet en de eenmalige pallet.

De europallet is de meest gebruikte pallet in Europa en in de transportsector. Deze is van gecertificeerd hout en heeft afmetingen en specificaties volgens de ‘European Pallet Association’ (EPAL). Een europallet is standaard 0.80 x 1.20 meter en kan gewoonlijk 1500 kg dragen. Bij gelijkmatige belasting zelfs 2000 kg en als statische last op een vlakke vloer zelfs 6000 kg. Wat een krachtpatser! 

De blokpallet is heel stevig en geschikt voor palletstellingen. Hij is voorzien van 7 tot 9 deklatten. Een blokpallet is standaard 1.00 x 1.20 meter en kan gewoonlijk tot 1500 kg dragen. Het is een goedkoop alternatief voor de europallet en is gemakkelijk in hergebruik.

De displaypallet is geschikt voor kleinere en zware lasten. Standaard is ie 0.40 x 0.60 meter, 0.60 x 0.80 meter of 0.80 x 1.00 meter. De displaypallet kan gewoonlijk tot 750 kg dragen.

Naast de diverse soorten pallets zijn er ook opzetranden ofwel palletranden. Met behulp van palletranden kun je van een pallet heel gemakkelijk een kist maken.

Houten of kunststof pallets?

Kunststof pallets zijn duurder dan houten pallets, dat valt meteen op. Ze worden veelal gebruikt in de voedings- en farmaceutische nijverheid, omdat ze gemakkelijk gereinigd, gewassen en gestoomd kunnen worden. Veiligheid is in deze sectoren belangrijker dan waar dan ook. Kunststof pallets kunnen niet gerepareerd worden. Houten pallets zijn stevig en kunnen buiten staan. Het is van belang dat houten pallets volgens ISPM 15 eisen zijn behandeld en een officieel merkteken krijgen. Ze hebben dan een warmtebehandeling gehad, waardoor schadelijke organismen geen kans krijgen zich in de pallets te wurmen. De keuze voor welk type materiaal is een hele belangrijke.

Statisch en dynamisch draagvermogen

Onder ‘draagvermogen’ wordt verstaan: de last die een pallet kan verdragen. Het geeft aan hoeveel gewicht er op de pallet kan rusten.

  • Het statisch draagvermogen geeft aan hoeveel een pallet kan dragen, wanneer deze op een vlakke vloer staat. Het gewicht moet gelijkmatig over de pallet worden verdeeld en het laadgoed moet stabiel zijn.
  • Het dynamisch draagvermogen geeft aan hoeveel een pallet kan dragen, wanneer deze wordt gebruikt op een heftruck, rollenbaan of op welke manier dan ook in beweging is. Het gewicht moet gelijkmatig over de pallet worden verdeeld en het laadgoed moet stabiel zijn.
  • In palletstelling geeft aan hoeveel een pallet kan dragen, wanneer deze in een palletstelling staat (en dus meer dan 100 uur niet geheel ondersteund). Het gewicht moet gelijkmatig over de pallet worden verdeeld en het laadgoed moet stabiel zijn.

 

Lyone


Vragen over pallets?

Lyone en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.