Categorieën
085-2734999

Klantenservice

De beste CMR vrachtbrief?

De beste CMR vrachtbrief?

CMR vrachtbrieven worden gebruikt bij internationaal transport over de weg. Als je goederen vervoert door of naar een land dat is aangesloten bij het CMR-verdrag, is een CMR vrachtbrief verplicht. Vrachtdocumenten kun je op vele plekken kopen en zelfs online bestellen. Er zijn uitvoeringen voor gebruik in een printer of om zelf handmatig in te vullen. Daarnaast kun je kiezen voor genummerd of ongenummerd en het aantal doorslagen. Logistiekconcurrent.nl heeft een uitgebreid assortiment. Je vindt hier alle officiële uitvoeringen, want deze aanbieder is een erkend CMR-drukker. Bovendien kun je hier zelfs terecht voor vrachtbrieven met je eigen opdruk. Hierbij worden alle bladen geprint. Dit in tegenstelling tot veel andere aanbieders die alleen het eerste blad drukken. Bij Logistiekconcurrent is elk blad goed leesbaar.

CMR-verdrag

Het CMR-verdrag is een internationaal verdrag tussen Europese landen. Daarnaast zijn er nog enkele landen buiten Europa bij het verdrag aangesloten. De afkorting CMR staat voor “Convention relative au Contrat de Transport International de Marchandises par Route”. Ofwel: Verdrag betreffende de overeenkomst tot internationaal vervoer van goederen over de weg. Het is dwingend recht. Dit betekent dat je je hier aan moet houden en dat andere afspraken die hiermee in strijd zijn, niet geldig zijn. Een aantal onderwerpen wordt niet of minder uitgebreid geregeld in dit verdrag. Een CMR vrachtbrief is zowel geschikt voor binnen- als buitenlands transport. Dit in tegenstelling tot de AVC, welke uitsluitend geschikt is voor binnenlands transport. Vervoerders die zowel nationaal als internationaal opereren maken vaak gebruik van een gecombineerde CMR – AVC vrachtbrief.

Tip: Als je de grens overgaat met een CMR – AVC, kras dan bij de overgang van de grens het woord AVC door. Dit voorkomt dat je beticht wordt van valsheid in geschriften in sommige landen. Vooral in Italië kun je hier anders problemen mee krijgen.

Aan het verdrag is het eCMR protocol toegevoegd. Lidstaten van het CMR-verdrag die dit protocol hebben ondertekend, kunnen in hun land gebruik maken van een elektronische vrachtbrief.

Wat wordt er in een CMR geregeld?

Een CMR vrachtbrief regelt de aansprakelijkheid van de vervoerder voor schade aan de lading. In dit document staan onderstaande zaken:

  • omvang van verplichtingen van verlader en vervoerder
  • beperking van aansprakelijkheden
  • hoogte van de schadevergoeding
  • verjaringstermijn
  • informatieverplichtingen

7 punten waar je op moet letten bij het kopen

Als je een CMR vrachtbrief gaat kopen, let dan goed op dat deze geschikt is voor jouw specifieke situatie.

  1. Voldoet de vrachtbrief aan de wettelijke normen?
  2. Met welke soort printer of ga je met de hand invullen?
  3. Gaat je voorkeur uit naar genummerd of ongenummerd?
  4. Hoeveel bladen per vrachtbrief zijn gewenst?
  5. In welke volgorde wil je ze aangeleverd krijgen?
  6. Wil je een vrachtbrief met eigen opdruk?
  7. Gebruik de CMR van het land van herkomst.

Wettelijke normen

Logistiekconcurrent is een erkende CMR-drukker en levert alleen vrachtbrieven die voldoen aan de wettelijke normen.

Manier van invullen

Je kunt er voor kiezen om documenten met de hand in te vullen. Deze vrachtbrieven worden op een blok aangeleverd. Of kies voor gebruik in een bepaald soort printer, zoals een laserprinter, inkjetprinter of matrixprinter.

Genummerd of ongenummerd

Het is in Nederland niet verplicht om te werken met uniek genummerde vrachtbrieven. Je kunt dus ook ongenummerde documenten gebruiken. In dat geval heb je de mogelijkheid om de vrachtbrieven eigen nummers te geven. In België is het wel verplicht om met uniek genummerde CMR’s te werken als je een Belgisch geregistreerd voertuig hebt.

Aantal bladen

Bij een vrachtbrief heb je de keuze uit 2, 3, 4 of 5 exemplaren. Bij 5 exemplaren heb je een apart blad voor de afzender, de geadresseerde, de vervoerder, de (opvolgend) vervoerder en nog een extra kopie voor de (opvolgend) vervoerder.

Volgorde

De voor jou geschikte volgorde hangt af van de volgorde waarin je laserprinter werkt. Bij exemplaren die met de hand ingevuld gaan worden, heb je geen verschillende volgordes.

Eigen opdruk

Super handig is het om met eigen voorbedrukte vrachtbrieven te werken. Op deze manier herkent de chauffeur heel gemakkelijk zijn documenten. Daarnaast hoeft er in dit geval minder met de hand geschreven te worden. De CMR vrachtbrief kan worden voorzien van je eigen naam, je logo en zelfs overzichtelijke schema’s.

Herkomst

Wij adviseren Nederlandse CMR’s te kopen, indien je bedrijf in Nederland is gevestigd. Dit omdat er een toevoeging per land als voorwaarden achter op de vrachtbrief kan staan.

Je weet nu waar je op moet letten. Wat de beste CMR vrachtbrief voor jou is, is heel persoonlijk. Logistiekconcurrent heeft een compleet en uitgebreid assortiment van goede officiële vrachtbrieven. Heb je hulp of advies nodig? Neem dan contact op. Of vraag GRATIS een CMR proefpakket aan.

Bram


Vragen over vrachtdocumenten?

Bram en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.