Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Hoe oud mogen spanbanden zijn?

Hoe oud mogen spanbanden zijn?

Voor spanbanden is er geen uiterste houdbaarheidsdatum. Je mag dus oude spanbanden gebruiken, mits ze voldoen aan de EN 12195-2 norm. Bovendien dien je voor ieder gebruik een sjorband te inspecteren. Als het label niet leesbaar of zelfs niet aanwezig is, mag de band niet meer gebruikt worden. Jaarlijks moeten sjorbanden worden gekeurd. Als een oude spanband is goedgekeurd, zou het veilig moeten zijn en voldoe je aan de wettelijke verplichting.

Spanband

Veiligheidstips

  • Gebruik nooit beschadigde banden
  • Gebruik alleen goedgekeurde spanbanden met een leesbaar label
  • Overschrijd nooit de trekkracht die op het label staat aangegeven
  • Bescherm sjorbanden tegen scherpe randen
  • Gebruik spanbanden nooit als hijsmiddel
  • Bescherm de band tegen UV-straling, chemicaliën en vuur

Wie keurt spanbanden?

De werkgever mag zelf bepalen door wie hij zijn banden laat keuren. Voorwaarde daarbij is dat dit door een deskundig persoon of instelling (artikel 7.4a, vijfde lid) wordt gedaan. Je kunt het laten doen door een onafhankelijke keuringsinstantie of door de onderhoudsdienst van een leverancier. Daarnaast mag je het ook zelf doen, mits je deze deskundigheid in huis hebt.

De overheid kan een controle uitvoeren. Deze controle wordt gedaan op basis van de BIM. BIM is een Basis Inspectie Module die door de Inspectie SZW is opgesteld. Er wordt gekeken of de materialen jaarlijks gekeurd zijn en of dat de keuring is gedaan door een deskundig persoon. Verder moeten er bewijsstukken van de keuring aanwezig zijn.

Wanneer niet meer gebruiken?

Beschadigde spanband

Het label van een spanband moet altijd goed leesbaar zijn. Check ook of het bandmateriaal intact is. Met beschermhoeken kun je beschadigingen voorkomen. Er mogen geen insnijdingen of andere beschadigingen zijn. Zelfs de stiksels moeten gaaf en onaangetast zijn. Tenslotte mogen de ratels, gespen en haken niet gebogen zijn. Als de sjorband niet geheel voldoet aan bovenstaande zaken, mag je hem niet meer gebruiken. Het gaat er dus niet om hoe oud een band is, maar in welke staat hij verkeert. Een afgekeurde sjorband kan eventueel nog gerepareerd worden. In de praktijk blijkt het vaak voordeliger te zijn om een nieuwe te kopen.

spanband met ergoratel

Tip: vernietig kapotte spanbanden, zodat je niet het gevaar loopt dat je ze per ongeluk toch gebruikt.

Mark


Vragen over spanbanden?

Mark en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.