De prijs van hout stijgt wereldwijd naar recordhoogten

De prijs van hout stijgt wereldwijd naar recordhoogten

Gepubliceerd op 24 maart 2021

Gewoonlijk is de prijs van hout behoorlijk stabiel. De prijzen op de wereldmarkt bewegen slechts een paar procent. De afgelopen maanden echter niet. Sommige houtsoorten kennen een immense prijsstijging. Deze ontwikkeling is te verklaren door een stijging van de vraag en een daling van het aanbod. Dit heeft gevolgen voor de prijzen van houten producten, zoals houten pallets, palletranden en stophout.

hout en klussen

Houtmarkt

De houtmarkt was en is zeer turbulent, door een groeiende vraag naar hout. Daarom werd de productiecapaciteit van hout opgeschaald. Helaas niet voldoende voor de stijging. De voorraden bij de houtzagerijen gingen naar een extreem laag niveau. 

Tegelijkertijd werd het aanbod kleiner, want de productie van hout ging omlaag. Dit kwam door een hoger ziekteverzuim bij zagerijen. Daarnaast legden sommige zagerijen de productie zelfs stil, want men verwachtte dat de wereldwijde vraag ineen zou storten. Bovendien wordt in Europa gewerkt aan herstel van bossen. Dit komt mede door kaalslag als gevolg van de boomschorskever. Dit herstel van bossen is belangrijk, maar het betekent wel dat er minder gekapt wordt.
Door de lage productie en de toenemende vraag (vooral uit China) is er nu een groot tekort over de hele wereld. Dit drijft de prijs van hout gigantisch op. Niet aleen het hout zelf is duurder geworden, ook het vervoer per container.

Hier bovenop komt nog eens de stijgende populariteit van hout. Hout wordt gezien als een milieuvriendelijk materiaal. Steeds vaker wordt hiervoor gekozen in plaats van voor beton of staal. Hout is recyclebaar en past goed binnen een groene en circulaire economie.

Update 02-06-2021: de containerprijzen zijn gigantisch gestegen. De vaarprijs voor een container naar Rotterdam steeg recentelijk van 1500 dollar naar 8000 dollar per container. Wij kunnen helaas niet anders dan deze ontwikkeling doorberekenen in ons aanbod.

We verwachten dat de druk op de houtmarkt nog wel even aanhoudt. De markt staat enorm onder druk en in Nederland merken we dat extra, omdat we voor 90% afhankelijk zijn van import. We doen ons uiterste best om houtbestellingen zo snel mogelijk uit te leveren, maar vragen om je begrip bij eventuele vertragingen.

Tekort aan hout? 

Er zijn dus prijs- en leveringswijzigingen bij pallets en stophout. Onze voordelen zijn echter niet gewijzigd. Nog altijd geldt:

 • Dé specialist in pallets
 • Alle soorten pallets leverbaar
 • Maatwerk aanpassingen mogelijk
 • Ruim aanbod Nieuw & Gebruikt
 • Maak je eigen bezorgafspraak
 • Vandaag besteld = Morgen in huis
 • Afhalen mogelijk
 • Staffelkortingen
 • Behandeld volgens ISPM15

Neem voor meer informatie contact met ons op. Wij helpen je graag.

Johan


Vragen over de huidige houtprijzen?

Johan en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

 • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
 • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.