Categorieën
085-2734999

Klantenservice

EUR. 1 Certificaat

Een EUR. 1 Certificaat (EUR. 1 document) is een oorsprongsformulier, waarmee in de Europese Unie een korting of vrijstelling op het invoerrecht kan worden verkregen. Deze korting of vrijstellingen noemt men ook wel tariefpreferentie. De preferentie op grond van een EUR. 1 Certificaat wordt alleen verleend in die landen waar de Europese Unie een vrijhandelsovereenkomst mee heeft gesloten. Als bewijsstuk van de preferentiële oorsprong kun je een EUR. 1 of EUR-MED certificaat gebruiken. Deze documenten zijn niet verplicht, maar het gebruik ervan kan jou of jouw afnemer veel voordeel opleveren, zeker in landen waar de invoerrechten hoog zijn.

Lees verder

Wanneer is een EUR. 1 Certificaat van toepassing?

Indien een zending goederen wordt geëxporteerd en de waarde van de totale zending lager is dan € 6.000, hoeft geen EUR. 1 document te worden opgemaakt. Er kan dan worden volstaan met een verklaring op de factuur, de zogenaamde factuurverklaring. Let wel: de oorsprongsregels zoals deze van toepassing zijn op een EUR. 1 en EUR-MED Certificaat zijn ook van toepassing op de factuurverklaring.

Indien een zending goederen wordt geëxporteerd en de totale waarde van de zending is meer dan € 6.000, dient wel gebruik te worden gemaakt van een EUR. 1 of EUR-MED Certificaat. Deze certificaten moeten door de douane in het land van verzending geldig zijn gemaakt door middel van een 'natte stempel'. Een EUR. 1 certificaat kan ook worden vervangen door een factuurverklaring.

De oorsprong van een product

Bij de oorsprong is het belangrijk om te weten waar het product is geproduceerd. In tegenstelling wat je misschien zult denken, heeft de oorsprong dus niets te maken met het land waar de grondstoffen vandaan komen. Het gaat om de productie, ofwel het toereikende bewerking of verwerking van het product. Bij producten uit landbouw, tuinbouw, veeteelt, bosbouw of visserij is het land waar het product geoogst, gekweekt, geteelt is ook het land van oorsprong. 

Verschil tussen EUR. 1 en CvO 

Naast het EUR. 1 certificaat geeft ook het certificaat van oorsprong (CvO) de oorsprong van het product weer. Het verschil tussen deze certificaten is dat het bij een EUR. 1 certificaat gaat om het verlagen of kwijtschelden van invoertarieven en bij een CvO juist om dit te verhogen. Het verhogen van tarieven is vaak een politieke kwestie, waarbij handel tussen bepaalde landen niet meer aantrekkelijk wordt gemaakt. 

Wij leveren EUR. 1 certificaten in 3-voud en zijn geschikt voor de laserprinter. De certificaten kunnen digitaal worden opgemaakt en eenvoudig worden geprint met de laserprinter. Het EUR. 1 formulier is verkrijgbaar in het Nederlands of Engels. Voor meer douaneformulieren kun je ook terecht bij Logistiekconcurrent.nl.  

Lees minder
4 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
4 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.