Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Certificaat v Oorsprong (CvO)

Tijdens internationaal transport passeren de goederen vaak één of meerdere landsgrenzen. Exportdocumenten zijn van belang om stilstand bij de douane te voorkomen. Wanneer het papierwerk helemaal op orde is, ga je zonder problemen de grens over. Wanneer dit niet goed is geregeld, kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Voor een bedrijf is het belangrijk dat er geen tijd verloren gaat tijdens het vervoeren van goederen. Dit kost namelijk geld. Zorg voorafgaand dus voor de juiste douaneformulieren. Het Certificaat van Oorsprong (CvO) of ook wel Certificate of Origin genoemd, is een veel gebruikt douaneformulier. Het CvO is een oorsprongsdocument en geeft aan in welk land een product is gemaakt. Binnen de EU zijn de certificaten niet nodig. 

Lees verder

Waarvoor is een certificaat van oorsprong nodig?

Sommige landen kunnen, om bijvoorbeeld politieke redenen, de invoer van goederen uit bepaalde landen beperken of zelfs verbieden. Hiervoor zijn niet-preventiële maatregelen opgesteld in het certificaat van oorsprong. De EU zorgt ervoor dat Europese producenten niet worden benadeeld door lagere verkoopprijzen van producenten buiten de EU. Het certificaat voorkomt op deze manier marktverstoring. Er worden hogere heffingen op bepaalde producten gezet, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om producten buiten de EU te importeren. In een CvO wordt dus geregeld hoeveel invoerrechten er betaald moeten worden. Ook tijdens handelsoorlogen is een certificaat van oorsprong erg belangrijk. Tijdens deze oorlogen verhogen de landen namelijk de tarieven van goederen uit een bepaald land.

Is er sprake van een afspraak tussen twee landen waarbij de tarieven verlaagd of kwijtgescholden zijn, dan wordt dit vastgelegd in het EUR. 1 certificaat. Dit is een preventieel certificaat. Het Most Favoured Nation-tarief (MFN importtarief) geldt dan. Dit tarief is meestal lager dan het standaard tarief. 

Hoe bepaal je de oorsprong van een product?

Een product kan volledig in één land geproduceerd zijn. Dit product heeft dan de niet-preventiële oorsprong van dat land. Dit wordt een 'geheel en al verkregen' product genoemd. Denk hierbij aan een geoogst product of een dier dat in het land is geboren en gefokt. Als er in een product verschillende grondstoffen of onderdelen zijn verwerkt, dan is de kans groter dat deze niet allemaal uit één land komen of verwerkt zijn in één land. Hoe bepaal je dan de oorsprong van een product? De oorsprong van een product is het land of gebied waar het product is voortgebracht of een toereikende bewerking of verwerking heeft ondergaan. De herkomst van de grondstoffen of onderdelen is dus niet van belang. De bewerking of verwerking moet wel een ingrijpende handeling zijn geweest. Minimale handelingen gelden niet. 

De Kamer van Koophandel geeft het certificaat van oorsprong af. De KvK controleert de oorsprong door middel van het overlegde bewijsmateriaal. Een producent kan het productieproces laten zien als bewijs. Een handelaar kan, wanneer de producten uit de EU komen, de leveranciersverklaring laten zien. Wanneer een handelaar producten inkoopt bij een leverancier buiten de EU dan zou het CvO uit het land als bewijs dienen.

Wanneer gebruik je welke versie van het certificaat van oorsprong?

Er zijn verschillende varianten CvO's:

  • CvO - eenvoud (origineel) gebruik je wanneer je je aanvraag via de KvK digitaal laat verlopen. Hiervoor dient men via de KvK speciale software aan te schaffen. Gaan jouw aanvragen naar KvK digitaal, dan volstaat een enkelvoudig Certificaat van Oorsprong - eenvoud.
  • CvO - tweevoud gaan per post. Het is een papieren versie en is geschikt voor de laserprinter. De klant stuurt beide exemplaren na het invullen op via de post naar de KvK. De KvK behoudt het roze exemplaar en stuurt het gele exemplaar terug naar de klant om mee te sturen met hun zending.
  • CvO - drievoud gaan per post. Het is een papieren versie, geschikt voor de laserprinter. De klant stuurt alle drie de exemplaren na het invullen op via de post naar de KvK. De KvK behoudt het roze exemplaar en stuurt het gele en donkergele exemplaar terug naar de klant. De gele is om mee te sturen met de zending. Het donkergele exemplaar is voor eigen administratie.
  • CvO - eenvoud extra kopie is een extra kopie voor eigen administratie en een aanvulling op de tweevoud laser.

Gedetailleerde informatie bij KvK

Wij raden aan, om ruim voordat de zending wordt getransporteerd, alle juiste informatie bij de KvK te verkrijgen. Oorsprongsregels en andere voorwaarden wijken vaak per akkoord of zelfs per product af. Ook zijn de handelsakkoorden erg ingewikkeld. Onjuiste oorsprongsdocumenten kunnen grote financiële gevolgen hebben voor jezelf. De Kamer van Koophandel kan jou alle informatie geven over gebruiksdoel, regelgeving en afgifte. 

Certificaat van oorsprong online bestellen

Wij leveren tegen de laagste prijs blanco certificaten van oorsprong onder vergunningnummer 15/418/12035. Certificaten van oorsprong zijn verkrijgbaar voor gebruik in de laserprinter in 1-voud, 2-voud en 3-voud. 

Lees minder
5 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
5 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.