Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Motorolie

Motorolie is een essentieel onderdeel van de auto of vrachtwagen. Motorolie is een smeermiddel dat de draaiende delen in een verbrandingsmotor smeert. Er zit een verbrandingsmotor in elke auto of vrachtwagen die op benzine, diesel of LPG rijdt. De belangrijkste functie van motorolie is het smeren van de verbrandingsmotor, maar het heeft nog drie andere functies. Zo beschermt, reinigt en koelt motorolie de (verbrandings)motor. Er zijn twee soorten motorolie: minerale olie en synthetische olie.

Lees verder

Wat is minerale (motor)olie?

Minerale motorolie wordt gedestilleerd uit ruwe aardolie. In ruwe aardolie zitten nog veel ongewenste delen die met behulp van waterstof afbreekbaar zijn. Hierdoor blijft een stabiele, minerale (basis)olie over. Minerale motorolie heeft enkele voordelen ten opzichte van synthetische olie:

  • Minerale motorolie wordt verkregen als bijproduct. Dit betekent dat de olie geen extra raffinageproces hoeft te doorlopen. Hierdoor is minerale motorolie goedkoper dan synthetische olie.
  • Minerale motorolie is multifunctioneel. Veel voertuigen zijn ontworpen voor het gebruik van minerale oliën. Wanneer minerale motorolie wordt gebruikt in deze voertuigen leveren ze hoge prestaties en zijn de voertuigen goed beschermd.
  • Minerale motorolie heeft geen agressieve invloeden op de meeste afdichtingsmaterialen in voertuigen.

Wat is synthetische (motor)olie?

Synthetische motorolie wordt gemaakt in een laboratorium door kleine moleculen aan elkaar te knopen tot je koolwaterstof van de gewenste lengte hebt. Synthetische motorolie heeft een aantal voordelen ten opzichte van minerale (motor)olie:

  • Synthetische motorolie is stabieler en veroudert/oxideert minder snel. Dat komt doordat de fabrikant precies kan bepalen welke moleculen en welke eigenschappen de basisolie heeft.
  • Synthetische motorolie zorgt voor een lager brandstofverbruik. De moleculen glijden makkelijker langs elkaar, waardoor de olie minder inwendige weerstand heeft.

Viscositeit

De viscositeit is de dikte of stroperigheid van de motorolie. Wanneer de olie dik is, heeft die een sterkere smeerfilm. Wanneer de olie dun is, kan die sneller vuil en hitte afvoeren en bij een koude motor sneller op de te smeren plekken komen. Zo kan het zijn dat een olie die bij kou dik genoeg is, in een warme motor te dun is. Maar andersom kan ook. Zo kan een olie die bij een warme motor de juiste dikte heeft te stroperig worden bij een koude motor.


Vroeger werd er gebruik gemaakt van monograde motorolie. Deze olie voldeed aan één viscositeitsklasse. In de winter werd een motorolie gebruikt die voldeed aan de winter en in de zomer werd een motorolie gebruikt die voldeed aan de zomer. Deze motorolie wordt nu voornamelijk gebruikt bij oldtimers, die niet onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen of stationaire motoren.
Tegenwoordig wordt er voornamelijk gebruikgemaakt van multigrade motorolie. Deze motorolie kan zowel in de winter als in de zomer gebruikt worden. Bij de classificatie van motorolie van de Society of Automotive Engineers (SEA), geeft de W-kwalificatie de vloeibaarheid bij lage temperaturen aan (hoe lager deze waarde, hoe beter). Deze waarde bepaalt hoe goed de smering bij een koude motor op gang komt. Als voorbeeld nemen we de motorolie 15W40. Het eerste cijfer is de dikte bij een lage temperatuur en het tweede cijfer de dikte bij een hoge temperatuur. De 10W40 is bij een koude temperatuur dunner dan de 15W40 en even dik bij een hoge temperatuur.

API en ACEA

Het American Petroleum Institute (API) heeft een kwaliteitsnorm ontwikkeld voor motorolie. Deze norm is altijd op de verpakking van de motorolie terug te vinden. De letter S wordt gebruikt voor benzinemotoren en de letter C wordt aangeduid voor dieselmotoren. Hierna volgt een letter. Hoe hoger deze letter, hoe hoger de kwaliteit. Zo is een SH/CD kwalificatie lager dan een SM/CF kwalificatie. Deze kwalificaties zijn voornamelijk ontworpen voor Amerikaanse auto’s en Amerikaanse rijomstandigheden.

Europese autofabrikanten hebben een eigen testnorm ontwikkeld: de zogenaamde ACEA-normen. De A-serie is bedoeld voor motoren met vonkontsteking (benzine/LPG-motoren), de B-serie is bedoeld voor dieselmotoren in personenauto’s en lichte bedrijfswagens en de C-serie is bedoeld voor zogenaamde ‘catalyst compatible’ producten. Die zijn geschikt voor benzine/LPG-motoren en dieselmotoren in personenauto’s en lichte bedrijfwagens. Als laatste bestaat de zogenaamde E-serie, welke is bedoeld voor bedrijfswagenmotoren en daarvan afgeleide typen, zoals landbouwtractoren. Houd je altijd aan de aanbevolen categorie motorolie, want verkeerde motorolie kan leiden tot meer slijtage en een hoger brandstofverbruik.

Het goed onderhouden van je auto of vrachtwagen is erg belangrijk. Bekijk nog meer producten om je wagen te reinigen, onderdelen te smeren of om de uitstoot van stikstofoxiden te verminderen op onze onderhoudscategorie

Lees minder
Motorolie
3 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
3 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.