Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Welke nieuwe regels gelden er voor rij- en rusttijden?

Welke nieuwe regels gelden er voor rij- en rusttijden?

Gepubliceerd op 18 september 2020

De nieuwe regels voor rij- en rusttijden gaan in op 20 augustus 2020. Het is de bedoeling dat deze nieuwe regels de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs verbeteren. Daarnaast zouden ze de concurrentie in de transportsector eerlijker moeten maken. In 2017 werd het Mobility Package gelanceerd door de Europese Commissie. Onlangs zijn de regels in dit pakket goedgekeurd door het Europees Parlement. De inwerkingtreding is over meerdere jaren verspreid. Als eerste worden nu de nieuwe regels voor rij- en rusttijden ingevoerd.

Belangrijkste wijzigingen in rij- en rusttijden:

  • werkgevers moeten chauffeurs in staat stellen om binnen 4 weken naar huis terug te keren
  • in het buitenland zijn 2 verkorte wekelijkse rusten mogelijk
  • uitbreiding boot/trein regeling

Return home chauffeur

Werkgevers zijn er verantwoordelijk voor dat chauffeurs op tijd naar huis kunnen keren. Je moet kunnen aantonen dat hier in de planning rekening mee is gehouden. Daarmee krijgt de chauffeur voldoende vrije tijd om de reis naar huis te kunnen maken. Vervolgens kan hij thuis van zijn normale rust genieten. Daarnaast kan de chauffeur besluiten hier geen gebruik van te maken. Tenminste zolang hij maar niet de 45 uur rust doorbrengt in zijn cabine.

Verkorte wekelijkse rusten

Chauffeurs mogen voortaan in het buitenland 2 verkorte rusten achter elkaar nemen. Hierbij moeten ze dan wel elke 4 weken 2 normale rustpauzes nemen. De tweede verkorte rust moet in de week na de verkorte rust gecompenseerd worden. Dit is mogelijk door deze toe te voegen aan een normale wekelijkse rust.

Boot/trein regeling

De rust mag door boot of trein worden onderbroken. Tenminste als er in de vrachtwagen de beschikking is over een slaapcabine, bed of slaapbank. De normale rust mag enkel onderbroken worden als de rust minimaal 8 uur duurt. Bovendien moet er een slaapcabine in de trein of op de boot aanwezig zijn.

In het Mobility Package zijn nog andere nieuwe regels opgenomen. In het artikel ‘Tachograaf voortaan ook verplicht voor bestelauto’s‘ kun je meer over de Tachograaf regels lezen.

Europese Commissie regels




Vragen over rij- en rusttijden?

Tonny en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.