Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

Sneeuwkettingen voor vrachtwagens zijn een noodzakelijk kwaad. In veel Europese landen is het verplicht om een set sneeuwkettingen in het voertuig aanwezig te hebben. In de bergen is het daarnaast ook verplicht om deze aan te brengen, zodra dit met borden staat aangegeven. De regelgeving voor het rijden met sneeuwkettingen verschilt per land en soms zelfs gebied. Wij geven een uitgebreid overzicht per land. 

Land

Sneeuwkettingplicht

België

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht, maar wel toegestaan bij sneeuw en ijzel.

Duitsland

Bij bepaalde weersomstandigheden zijn de sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 km/h rijden.

Denemarken

Mogen alleen gebruikt worden op met sneeuw of ijs bedekte wegen, zodat het wegdek niet wordt beschadigd.

Frankrijk

Alleen toegestaan als de wegen besneeuwd zijn. Bij een verplichting, wordt dit aangegeven met een verkeersbord.

Finland

Alleen toegestaan als er veel sneeuw en ijs op het wegdek ligt. 

Groot Brittanië

Niet verplicht. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen en mogen het wegdek niet beschadigen.

Italië

Verplicht wanneer dit staat aangegeven met een bord. In Aostavallei zijn sneeuwkettingen in de auto verplicht tussen 15 oktober tot 15 april. In Zuid-Tirol is het hebben van sneeuwkettingen in de auto het hele jaar verplicht. Ook met een verkeersbord is het verplicht. 

Kroatië

Verplicht aan boord voor ten minste de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten gebruikt worden als de weersomstandigheden het vereisen (minstens vijf cm sneeuw of bij ijzel). Dit kan ook worden aangegeven met een verkeersbord.

Nederland

Sneeuwkettingen zijn niet toegestaan.

Noorwegen

De auto moet uitgerust zijn met sneeuwkettingen wanneer de weersomstandigheden daar om vragen.  

Oostenrijk

Sneeuwkettingen alleen gebruiken als dit nodig is. Verplicht in het voertuig meevoeren in de periode 1 november t/m 15 april. Wanneer een verkeersbord je verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken, mag je niet harder rijden dan 50 km per uur. Alleen sneeuwkettingen gebruiken als de weg bedekt is met sneeuw of ijs.  

Polen

Verplicht bij bord voor ten minste de aangedreven as(sen).

Portugal

Op wegen die bedekt zijn met sneeuw of ijs. In bergachtige gebieden wordt het aangeraden. 

Slovenië

Verplicht aan boord bij zomerbanden in de periode 15 november tot en met 15 maart. Gebruik alleen bij met sneeuw of ijs bedekte wegen en ten minste gemonteerd op twee wielen van de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is 50 km per uur.

Spanje

Verplicht bij bord (vooral in bergachtige gebieden). De maximum snelheid is 50 km/u.

Tsjechië

Alleen sneeuwkettingen als de wegen met sneeuw of ijs bedekt zijn.

Zweden

Niet verplicht. Sneeuwkettingen kunnen op de aangedreven as(sen) worden gebruikt als alternatief voor winterbanden. Dit geldt voor alle voertuigtypen.

Zwitserland

Verplicht bij bord. Ten minste monteren op twee wielen van de aangedreven as(sen). De kettingen zijn verboden in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel. 

Bram


Vragen over sneeuwkettingen?

Bram en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.