Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Weet jij wat de regels zijn voor het vastzetten van lading op een aanhanger?

Weet jij wat de regels zijn voor het vastzetten van lading op een aanhanger?

Het vervoer van lading met behulp van een aanhanger dient veilig en volgens de regels te gebeuren. Maar welke regels gelden er voor het vastzetten van goederen op een aanhanger?

vervoer van lading met aanhanger

Dit is niet alleen van belang in de transportsector, maar ook als je privé spullen vervoert. Overtollige spulletjes worden op een aanhanger geladen en naar de stort gereden. Helaas gebeurt dit lang niet altijd volgens de regels.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet altijd verplicht om de spullen af te dekken met een net. Dit is namelijk alleen nodig bij losse vracht die niet op andere manieren vastgezet kan worden. Vervoer je bijvoorbeeld een tafel, dan is deze prima met spanbanden vast te zetten. Een net is dan overbodig. Vervoer je daarentegen takken of blaadjes, dan dien je wel een ladingnet of zeil te gebruiken. Het is dus helemaal afhankelijk van de lading wat de juiste manier van vast zetten is. 

Belangrijke punten voor het vervoer met een aanhanger

  1. De goederen moeten deugdelijk zijn bevestigd op, in of aan een deugdelijke aanhanger.
  2. De aanhangwagen moet goed aan het voertuig zijn bevestigd.
  3. De aanhanger mag met inbegrip van de goederen niet meer dan 0,20 m buiten de zijkanten van het voertuig uitsteken.
  4. Indien de aanhangwagen is gemaakt voor het vervoer van specifieke goederen, mogen geen andere goederen worden vervoerd, dan waarvoor de constructie is bestemd.
  5. Indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de aanhanger of de goederen worden afgeschermd, moet hij aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers. Ze moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de aanhangwagen.
  6. Indien de op het voertuig aangebrachte kentekenplaat door de aanhangwagen of de goederen wordt afgeschermd, moet de bijwagen zijn voorzien van een kentekenplaat met het kenteken van het voertuig waarop hij is aangebracht. Daarnaast moet de kentekenplaat voorzien zijn van het in artikel 5 van het Kentekenreglement voorgeschreven goedkeuringsmerk en mag de plaat niet zijn afgeschermd.

Verschillende krachten

Als je met een beladen aanhangwagen rijdt, dan heb je te maken met verschillende krachten. Zorg ervoor dat de lading op een aanhanger niet kan verschuiven of er vanaf kan waaien of vallen. Bij het laden en lossen moet de aanhanger altijd aan het trekkende voertuig gekoppeld zijn. Op deze manier voorkom je het omkiepen of losschieten. De vracht moet in ieder geval voor de rit voldoende gezekerd worden. Elk model heeft andere soorten sjormogelijkheden en andere hulpmiddelen voor het vast zetten van lading. Houd rekening met de maximaal toegestane draagkracht van het systeem.

Aanhangernetten voor losse lading

Als je los materiaal zoals tuinafval, stenen of grof puin gaat vervoeren, dan ben je verplicht om dit af te dekken met een net. Dit soort lading op een aanhanger is namelijk onmogelijk te zekeren met een spanband. Er zijn geen voorschriften hoe aanhangernetten vastgemaakt moeten worden. Het dient wel stevig aan de aanhangwagen en strak om de vracht te zitten.

Aanhangernet groen grofmazig knooploos

Afdekzeilen voor losse goederen

Een afdekzeil is gemaakt voor de zekering tijdens het transport van losse goederen. Het dekkleed moet aan de hoeken worden vastgemaakt. De afsluiting onderaan kan bestaan uit krammen die vastzitten aan het staal van de aanhanger. Met een zeil dek je de vracht wind- en waterdicht af.

afdekzeil voor aanhanger

Spanbanden voor zware lasten

Logistiekconcurrent is specialist in spanbanden. Een net of zeil alleen is vaak niet voldoende. Voor zware lasten is een spanband een betere keuze voor ladingzekering. Spanbanden zijn een handig hulpmiddel voor het vastzetten van vracht. Ze zijn er in verschillende breedtes en sterktes. De afmeting van de band is de breedte van de band in millimeters. De 25 mm spanbanden zijn heel geschikt om bijvoorbeeld lichte huisraad vast te zetten. De 35 mm spanbanden zijn breed inzetbaar. Je kunt hier bijvoorbeeld een grasmaaier mee zekeren. De spanbanden vanaf 50 mm worden veelal gebruikt bij het transport per vrachtwagen. spanband voor lading aanhanger

Bram


Vragen over het zekeren van lading?

Bram en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.