Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Hoe duurzaam is het gebruik van pallets?

Hoe duurzaam is het gebruik van pallets?

In het hedendaagse bedrijfsleven is er veel aandacht voor de vraag hoe duurzaam het gebruik van pallets is. Dit komt omdat steeds meer bedrijven verantwoord ondernemen belangrijk vinden. Duurzaamheid houdt in dat wat we nu doen, geen nadelige gevolgen heeft voor de generaties na ons. Aangezien er in de logistiek veel pallets worden gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe duurzaam het gebruik van pallets is.

Verschillende grondstoffen

Bij transport en opslag van goederen gebruiken bedrijven vaak pallets. Het is een veilige en efficiënte manier voor laden, lossen, vervoeren en opslaan van goederen. De meeste ladingdragers zijn gemaakt van hout of kunststof. De gebruikte grondstof voor het maken van de pallet, is heel bepalend voor de duurzaamheid. Bij voorkeur is het niet gemaakt van vervuilende grondstoffen of materiaal voor eenmalig gebruik. Wegwerp artikelen zijn niet duurzaam, want het is niet mogelijk om ze nogmaals te gebruiken. De meeste pallets worden zonder problemen vaker gebruikt. Na transport is een pallet doorgaans nog in een goede staat en kan deze prima nog enkele keren worden hergebruikt. Het opnieuw gebruiken van pallets kan een besparing opleveren van kostbare grondstoffen. Door houten uitvoeringen bijvoorbeeld meerdere malen te gebruiken, is er minder hout nodig. Op deze manier blijven er meer bomen over en ben je duurzaam bezig.

Hergebruik

Voor duurzaamheid is het belangrijk om middelen te hergebruiken. Om het hergebruik van pallets te stimuleren zijn er ruilsystemen. Het meest bekende systeem is het ruilsysteem van de europallet. Bij dit systeem vertegenwoordigt één europallet de waarde van één europallet. Dit betekent dat als een leverancier 100 volle europallets verzendt, hij 100 lege europallets weer moet ontvangen. Dit mogen dezelfde of vervangende pallets zijn. Als het maar europallets zijn. Als er niet 1 op 1 geruild wordt, rekenen bedrijven met statiegeld. Om hergebruik te stimuleren ligt het statiegeld verhoudingsgewijs hoger dan de waarde van de pallet. De leverancier en de klant kunnen hierover zelf afspraken maken.

Houten pallet

Houten pallets

De meest gebruikte pallets zijn nog altijd van hout. Er bestaan diverse soorten houten pallets, zoals blokpallets, europallets, displaypallets of zogenaamde wegwerp varianten. Zelfs deze laatste soort kan, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, vaker gebruikt worden. Ze worden ook wel one way pallets genoemd. Het is een goedkoop alternatief voor de europallet.

Door houten pallets goed te behandelen en niet te overbelasten, kun je ze lang gebruiken. Dit maakt houten pallets een duurzaam hulpmiddel.

Kunststof pallets

Kunststof pallet

Steeds meer bedrijven maken gebruik van kunststof pallets. Een kunststof pallet is uit één stuk kunststof gemaakt. Ze zijn stevig en gemakkelijk te reinigen. Bovendien neemt plastic geen vocht op, rot niet en splintert niet. Deze pallets gaan heel lang mee en zijn dus ook duurzaam. Helaas zijn ze niet meer te repareren als ze kapot gaan. Gelukkig is recyclen wel mogelijk. En dat is natuurlijk goed voor het milieu.


Vragen over pallets?

Tonny en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.