Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Bestrijding processierups

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren al voor veel opschudding gezorgd. Ook dit jaar zullen we niet om het beestje heen kunnen. De processierupsen zijn actief van april tot half september. Ze bouwen nesten in eikenbomen en voeden zich met de bladeren. De vlinders in spe terroriseren mens en dier tijdens de zomerse maanden. Dit doen ze met hun brandharen. Een processierups vervelt een aantal keren. Na de derde keer komen de brandharen tevoorschijn. Deze miniscule haartjes bevatten weerhaakjes. De brandharen nestelen zich in onze huid met rode bultjes en vervelende jeuk als gevolg. De rups schiet de haren af wanneer het zich bedreigd voelt, maar ook de wind kan de haren verspreiden. 

Lees verder

Waarom ineens zoveel processierupsen?

De processierups heeft een aantal natuurlijke vijanden. Zo staat bij verschillende insecten de eikenprocessierups dagelijks op het menu. De rupsen worden ook genuttigd door bepaalde vogelsoorten, waaronder de koolmees. Door de enorme groei in het aantal rupsen krijgen deze vijanden niet alles opgegeten. Daarnaast is het aantal insecten door het gebruik van bestrijdingsmiddelen enorm gedaald. De rupsen hebben hierdoor een hogere overlevingskans. De explosieve groei komt tevens door de veranderingen in het klimaat. Het wordt steeds eerder in het jaar warm, waardoor de rupsen sneller actief zijn. De zachte winters hebben bijgedragen aan de voortdurende ontwikkeling van de processierups, waardoor ook dennenprocessierupsen zich steeds vaker laten zien. 

Tot slot zijn er de laatste jaren veel nieuwe eikenbomen gepland, waardoor er ook meer voedsel beschikbaar is voor de rups. Veel voedsel betekent veel overlevenden. Hoe meer rupsen, hoe meer brandharen.  

Processierups bestrijden

Allereerst is het van belang om gesloten kleding te dragen, wanneer je in de buurt komt van een processierupsennest. Zorg bijvoorbeeld voor een haarnet, wegwerpmouw, wegwerp overschoen en/of een overall. Een gelaatsscherm beschermt het gezicht tegen de onzichtbare haartjes en voorkomt irritatie aan de ogen. Gebruik afzetlint om besmette bomen aan te duiden. Wees bewust van het feit dat de onzichtbare haartjes van een processierups tot wel 100 meter van het nest actief kunnen zijn.

Processierups: hoe kom ik van de jeuk af?

Als het kwaad al geschied is en de huid in aanraking is gekomen met de onzichtbare haartjes, begint de vervelende jeuk. Er ontstaan rode bultjes en stoppen met krabben lijkt geen optie. De haartjes zijn jouw huid binnengedrongen en veroorzaken daar onrust. Tijd om ze eruit te halen! Plak tape op de bultjes en trekt de tape er meteen weer vanaf. Hiermee trek je de haartjes uit je huid en voorkom je verdere irritatie van de huid. Spoel de huid en ogen goed met water en was je kleren op minimaal 60 graden. Een verkoelende crème, zalf of het gebruik van hooikoorts tabletjes brengt de huid weer tot rust. 

Lees minder
13 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
13 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.