Categorieën
085-2734999

Klantenservice

De wielkeg: een échte krachtpatser!

De wielkeg: een échte krachtpatser!

Als chauffeur kun je niet zonder de eenvoudige, maar cruciale bescherming van wielkeggen. Ze mogen dan wel eenvoudig zijn qua ontwerp, de impact van de wielkeg op veiligheid is enorm. Ze zijn onmisbaar tijdens het laden en lossen van zware voertuigen en bieden de juiste stabiliteit bij het parkeren op hellingen. Ontdek hoe deze kleine wigvormige hulpmiddelen gevaren kunnen voorkomen. 

Waarom zijn wielkeggen belangrijk?

Bij het laden en lossen van een vrachtwagen kan zelfs een kleine beweging catastrofaal zijn. Een rollende vrachtwagen kan tegen andere voertuigen of zelfs tegen personen botsen, wat ernstige verwondingen of schade kan veroorzaken. Daarnaast kan zelfs een kleine beweging van de vrachtwagen ervoor zorgen dat de lading verschuift of zelfs omvalt. Dit kan schade veroorzaken aan de goederen of verwondingen aan het personeel. Wielkeggen voorkomen deze beweging door de wielen vast te zetten. Het risico op ongelukken wordt hierdoor aanzienlijk minder. 

Ook bij het parkeren op een helling kan het risico ontstaan dat een vrachtwagen gaat rollen. Ongecontroleerde bewegingen kunnen schade toebrengen aan de vrachtwagen zelf, aan laadperrons of andere apparatuur. Het gevolg hiervan zijn vaak kostbare reparaties. Wielkeggen bieden een extra beveiliging naast de handrem. Zelfs op steile hellingen zorgt de wielkeg ervoor dat de wielen niet kunnen bewegen. 

Welke soorten wielkeggen zijn er?

1. Rubberen wielkeggen

Rubberen wielkeggen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en grip. Ze zijn ideaal voor gebruik op gladde oppervlakken zoals asfalt en beton. Hun flexibele materiaal zorgt voor een stevige grip op het wiel en het wegdek.

2. Stalen wielkeggen

Stalen wielkeggen zijn extreem sterk en worden vaak gebruikt voor zwaardere vrachtwagens of op ruwe terreinen. Hun robuustheid maakt ze geschikt voor zware belastingen en ruwe omstandigheden, maar ze zijn meestal zwaarder en moeilijker te hanteren dan hun rubberen tegenhangers.

3. Kunststof wielkeggen

Kunststof wielkeggen zijn lichter dan stalen en rubberen versies, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn. Ze zijn vaak weerbestendig en roesten niet, wat ze geschikt maakt voor gebruik in natte of corrosieve omgevingen. Je ziet deze wielkeggen vaak in de opvallende gele kleur. 

Hoe kies je de juiste wielkeg?

Bij het kiezen van de juiste wielkeggen voor jouw vrachtwagen moet je rekening houden met verschillende factoren:

1. Gewicht van de vrachtwagen

De wielkeggen moeten geschikt zijn voor het gewicht van jouw vrachtwagen. Controleer altijd de belastingspecificaties van de keggen om te verzekeren dat ze het gewicht van de vrachtwagen kunnen dragen.

2. Type terrein

Denk na over het terrein waarop de vrachtwagen meestal geparkeerd staat. Voor gladde oppervlakken zijn rubberen keggen ideaal, terwijl stalen keggen beter geschikt zijn voor ruwe of onverharde terreinen.

3. Weersomstandigheden

Als je vaak werkt in natte of corrosieve omgevingen zijn kunststof keggen een goede keuze vanwege hun weerbestendigheid en corrosiebestendigheid. 

Tips voor het gebruik van de wielkeggen

  • Gebruik altijd twee wielkeggen: plaats keggen aan beide zijden van één of meer wielen om te zorgen voor maximale stabiliteit.
  • Plaats op het juiste punt: plaats de wielkeggen stevig tegen de banden en zorg ervoor dat ze goed op hun plaats blijven.
  • Controleer regelmatig: inspecteer de wielkeggen regelmatig op slijtage en vervang ze indien nodig om de optimale werking te kunnen garanderen.

Bram


Vragen over wielkeggen?

Bram en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.