Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Voorkom problemen door Brexit met TIR

Voorkom problemen door Brexit met TIR

Gepubliceerd op 24 februari 2021

Sinds de Brexit is het transport van en naar het Verenigd Koninkrijk veranderd. Er is nu een douanegrens tussen het VK en de EU. Dit maakt het er niet makkelijker op. Je hebt te maken met ingewikkelde procedures en onzekerheid bij het vervoer van goederen in beide richtingen. Hierdoor ontstaan er lange wachtrijen bij de douane. De International Road Transport Union, ofwel IRU, geeft aan dat het gebruik van het TIR-Carnet een oplossing is. Hiermee kun je oponthoud door Brexit voorkomen. 

Wat is TIR?

TIR staat voor "Transports Internationaux Routiers". Dit systeem is een internationaal douane-transito-systeem voor goederenvervoer over de weg. Het bestaat al sinds 1975. Het TIR-Carnet is gemaakt voor het vervoer van goederen van een EU lidstaat naar (of door) een niet EU lidstaat. Als je het wilt gebruiken, moet je aan een aantal voorschriften voldoen. Zo moet je voertuig bijvoorbeeld TIR gekeurd zijn, moet je een TIR overeenkomsthouder zijn en moet er een bankgarantie gesteld worden. In Nederland kun je hiervoor terecht bij de NIWO. 

Bij TIR-vervoer worden de douanehandelingen van tevoren gedaan en niet bij de grensovergang. De lading wordt verzegeld en op het voertuig moet het TIR-bordje zichtbaar zijn. Vervolgens hoeft aan de grens alleen de vrachtbrief en een geldig TIR-Carnet getoond te worden. Op deze manier voorkom je lange wachttijden. 

TIR bord

Bordjes en kabels

Vroeger werd TIR ook veel gebruikt. Sinds de open Europese binnengrenzen is dit nagenoeg verdwenen. Door de Brexit krijgen we nu waarschijnlijk een nieuwe opleving van deze manier van vervoer.

Logistiekconcurrent heeft als dé totaalleverancier voor de logistiek een uitgebreid assortiment Truckparts. Je vindt bij ons diverse TIR artikelen, zoals kabels, spanrubbers en borden. En uiteraard ook de bijbehorende verzegeling.


Vragen over TIR-artikelen?

Charlotte en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.