Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Hoe werkt een spanband met ratel?

Hoe werkt een spanband met ratel?

Spanbanden worden overal ingezet. Spanbanden met ratel worden het meest gebruikt om ladingen vast te zetten op vrachtwagens, opleggers en aanhangers en ze te zekeren. In de evenementenbranche zien we dat ze vaak worden gebruikt om festivaltenten, reclamezuilen en decorstukken vast te sjorren en om truss-elementen te zekeren. Je kunt ze dus voor van alles gebruiken, maar hoe werkt een spanband met ratel eigenlijk?

De werking van een spanband met ratel

De werking van een spanband met ratel is eenvoudig, maar je moet hem wel op de juiste manier aanbrengen. Je kunt een lading immers pas veilig vervoeren als de spanband correct is aangebracht. Wij willen je hierbij graag helpen. Daarom leggen we hieronder uit hoe je een spanband met ratel moet aanbrengen en weer losmaken.

Een spanband met ratel aanbrengen

Stap 1: Positioneer bandsleuf met ratel

Breng de ratel in positie door de hendel opwaarts heen en weer te bewegen. Wanneer de ratel in positie is gebracht kan het bandenweefsel (spandeel) er makkelijk doorheen geleid worden. 

Positioneer bandsleuf met ratel

Stap 2: Leg de spanband om de lading

Stap 3: Spanband door ratel begeleiden

Leg de ratel plat en begeleid het bandenweefsel van onder naar boven door de bandsleuf. (LET OP: is de ratel een ERGO ratel dan moet het bandenweefsel altijd onder de bandgeleider doorgehaald worden). Haal de band door de bandsleuf omhoog, begeleid die in dezelfde richting terug en trek de band daarna helemaal door de bandsleuf heen totdat de band strak om de lading zit.

Begeleiden van spanband door ratel

Stap 4: De spanband vastratelen

Ratel de spanband vast door een opwaartse duwbeweging te maken met de hendel (Ergo-ratel door middel van trekbeweging). Daardoor maakt de spil met bandsleuf een draaiende beweging waardoor de band zich rond de spil wikkelt en zich vast zet. Maak gemiddeld 1,5 tot maximaal 3 volle slagen om de band stevig vast te zetten.

Vastratelen van de spanband

Stap 5: De spanband vergrendelen

Wanneer de spanband op volle sterkte is aangetrokken kan de hendel worden teruggedrukt in liggende positie tot de vergrendelplaat vast klikt. De ratel is nu vastgeklikt en klaar voor gebruik!

Vergrendelen van de spanband

Een spanband met ratel losmaken

Stap 1: Ratel ontgrendelen

Een spanband losmaken begint met het ontgrendelen van de ratel.
Trek de vergendelplaat omhoog en draai de ratelhendel helemaal omhoog tot hij 180 graden is uitgeklapt. Laat nu de vergrendelplaat los.

Ratel ontgrendelen

Stap 2: Spanband loshalen

Trek het bandweefsel nu terug uit de bandsleuf. De spanband is weer los.

Spanband loshalen

Welke soorten ratels zijn er?

Ergoratel

Bij het aanbrengen van de spanband is het belangrijk om te weten dat er twee type ratels zijn. De meest gebruikte en standaard ratels zijn de zogenaamde duwratels. Deze ratels spannen de band door een duwbeweging (opwaarts). Daarnaast zijn er ook trekratels of ergoratels die de band opspannen door een trekbeweging of neerwaartse slag te maken. Het voordeel van deze beweging is dat hij minder kracht kost, omdat het lichaam kan worden ingezet. De ergoratel wordt alleen toegepast bij spanbanden van 5 ton en zwaarder. Tot slot is er ook nog de klemgesp. Deze gesp wordt in combinatie met een bagagegordel gebruikt. De gespen zijn gemaakt van verzinkt staal, kunststof of roestvrijstaal. Met de klemgesp wordt de bagagegordel aangesnoerd en verankerd.

In deze instructievideo tonen wij het verschil tussen de standaardratel en de ergoratel:


Vragen over spanbanden?

Tonny en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.