Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Gehoorbescherming, ongehoord belangrijk

Gehoorbescherming, ongehoord belangrijk

Het festivalseizoen draait intussen al een tijdje op volle toeren. Genieten geblazen natuurlijk maar met de harde muziek ligt gehoorschade helaas ook altijd op de loer. Wat dat betreft is er geen onderscheid tussen de harde muziek op festival of de lawaai op een bouwplaats of andere werkplek. Gelukkig zijn er manieren om je gehoor goed te beschermen en schade te voorkomen.

Wanneer is geluid schadelijk?

Vanaf 80 dB(A) kan geluid schadelijk zijn en geluiden vanaf 120 dB(A) kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluid is hangt ook af van hoe lang je het hoort. Zo kan je 80 decibel zo'n 8 uur per dag, of 40 uur per week, 'veilig' horen. Per 3 decibel halveert deze tijd, wat betekent dat je bij 83 dB(A) nog maar 4 uur per dag veilig zit (dat was een makkelijk sommetje) en bij 103 decibel is dat minder dan 5 minuten! 

Met elkaar praten 60 dB(A)
Drukke weg met auto's 85 dB(A)
Drilboor 95 dB(A)
Kettingzaag 105 dB(A)
Brandweer met sirenes 120 dB(A)
Vuurwerk 140 dB(A)

Daarom is het ook wettelijk verplicht voor werkgevers om gehoorschade bij hun personeel te voorkomen en hebben ook werknemers zelf verplichtingen om hun gehoor te beschermen. Bij een dagelijkse blootstelling van een dosis boven de 80 dB(A) moet de werkgever al gehoorschermers beschikbaar stellen, boven de 85 decibel zijn werknemers verplicht om deze te dragen en moet er een Plan van Aanpak gemaakt worden om gehoorschade te voorkomen. De grenswaarde ligt op 87 dB(A). Als deze wordt overschreden (mét gebruik van gehoorbeschermers) dan moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.

Hoe kan ik mijn gehoor beschermen?

Naast het gebruik van stillere machines, productiemethodes en andere geluiddempende oplossingen zijn oordopjes, gehoorbeugels en gehoorkappen een vaakgebruikt product. Oordoppen sluiten de gehoorgang af waardoor er minder geluid binnenkomt, terwijl gehoorkappen over de oren worden geplaatst en op deze manier het gehoor beschermen. De SNR-waarde van deze producten geeft de gemiddelde demping aan van deze producten. Een SNR- of dempingswaarde van 30 zorgt er bijvoorbeeld voor dat de 105 decibel die een kettingzaag produceert wordt gedempt tot 75 dB(A), waardoor dit dus geen gehoorschade meer op kan leveren.

De wegwerpoordoppen die wij aanbieden hebben een dempingswaarde tussen de 28 en 39 dB(A). Dit betekent dat geluiden tot 119 dB(A) teruggebracht kunnen worden tot onder het punt dat het tot gehoorschade kan leiden. De oordoppen zijn te koop in grote hoeveelheden en eenvoudig in te brengen in de gehoorgang. Hierdoor zijn ze ideaal voor korte periodes in een (te) luide werkomgeving of voor tijdens festivals.

Voor de levensmiddelenindustrie zijn er ook detecteerbare oordoppen. Deze kunnen met een metaaldetector perfect opgespoord worden en hebben een opvallend koordje waardoor de oordopjes én minder snel kwijtraken of uitvallen én gemakkelijker opgespoord kunnen worden. Onze gehoorbeugels zijn in feite herbruikbare oordoppen aan een handige beugel. Voor werknemers die de oordoppen vaak in en uit het oor doen is dit de ideale oplossing. De dempingswaarde van deze beugels ligt tussen de 22 en 28 dB(A).

Gehoorkappen zijn zeker niet bedoeld om weg te gooien. De kappen zijn groot genoeg om de oren in zijn geheel te omsluiten en hiermee te beschermen. Deze robuuste gehoorbeschermers hebben een SNR-waarde tussen de 27 en 32 dB(A) en blijven dankzij de hoofdbeugel of helmbevestiging goed zitten. Hierdoor zijn gehoorkappen beter geschikt voor intensief werk dan oordoppen of -beugels. Door de comfortabele kappen zitten ze, ondanks hun gewicht, ook nog eens prettig.

Charlotte


Vragen over onze gehoorbescherming?

Charlotte en onze andere productspecialisten horen het graag!

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.