Welke steekwagen gebruik je voor het tillen en verplaatsen van goederen?

Welke steekwagen gebruik je voor het tillen en verplaatsen van goederen?


In de transport en logistiek worden veel goederen getild en verplaatst. In bepaalde gevallen wordt er gebruik gemaakt van een steekwagen. Soms wordt dit zonder hulpmiddelen gedaan. Dat kan een belasting zijn voor het lichaam. Afhankelijk van hoeveel en hoe vaak er getild wordt, bestaat er kans op het ontstaan van klachten. De Arbowet kent geen specifieke eisen over hoeveel een medewerker mag tillen. De last mag echter geen gevaar opleveren voor de veiligheid en of de gezondheid (Arbobesluit 5.2).

Een veel gebruikt hulpmiddel voor het verplaatsen van goederen in een magazijn is de steekwagen ofwel steekkar. Naast de verplaatsingen in het magazijn, is het een prima hulp bij het in- en uitladen van een bestelauto of bus. Met een steekwagen verminder je de fysieke belasting. Door dit intern transportmiddel hoeft er minder getild, getrokken en gedragen te worden. Er bestaan diverse soorten steekwagens voor verschillende transportklussen. De beste steekkar hangt af van de specifieke toepassing en omgeving.

Het uitgebreide assortiment van Logistiekconcurrent bestaat uit verschillende soorten interne transportmiddelen. Op basis van waar ze speciaal geschikt voor zijn, kunnen we het volgende onderscheid in steekwagens maken.

  • kratten of dozen
  • banden
  • vaten
  • vervoer op trappen
  • om mee te nemen

Steekwagen voor kratten of dozen

Dit is de meest voorkomende steekwagen. Je kunt hiermee gemakkelijk een krat of een hele stapel dozen verplaatsen. Het draagvermogen verschilt per steekkar. Krattensteekwagens voor extra zware vrachten zijn vaak gemaakt van staal en uitgevoerd met luchtbanden. Luchtbanden zorgen voor meer comfort. Zelfs buiten of op andere oneffen vloeren kun je hiermee goed vooruit komen. Bij gladde vloeren zijn massief rubberen wielen prettiger, want hiermee heb je meer grip en glijd je minder snel uit. Veel van de zwaardere steekwagens zijn uitgevoerd met veiligheidshandgrepen. Deze grepen beschermen je knokkels. De meeste steekkarren hebben een korte vaste schep. Je schuift de schep zo onder de lading. Bij hele grote artikelen kan een diepere inklapbare schep gemakkelijker werken. Daarnaast is een steekwagen met een hogere rug handig voor een hele stapel kisten of dozen.

Bandensteekwagen

Speciaal voor het snel verplaatsen van autobanden zijn er bandensteekwagens. Een bandentrolley werkt erg eenvoudig. Op deze steekkar kun je de banden vastzetten. Anders dan bij een gangbare steekwagen, heeft de kar een bolling in de rug. Door deze bolling steunen de autobanden goed tegen de rug tijdens het verplaatsten. Het is een ideaal hulpmiddel voor garage- en autobedrijven.

Vatensteekwagen

Door het gebruik van een vatensteekwagen wordt het transporteren van stalen of kunststof vaten een stuk gemakkelijker. De vatensteekwagens zijn zeer stevig en geschikt voor het vervoer van grote vaten. Hiermee gaat het scheppen, kantelen en vervoeren moeiteloos. Deze steekkar is voorzien van randen, waarin een vat kan worden vastgezet. Je voorkomt hiermee dat je een vat moet vasthouden tijdens het transport. Sommige vatensteekwagens hebben kettingen om een vat te stabiliseren.

Trappensteekwagen

Een trappensteekwagen heeft een andere set wielen. Dit is ideaal voor als je vaak goederen over de trap vervoert. Met de extra wielen kun je gebruik maken van het draaiend vermogen als je de steekwagen de trap op trekt. Moet je regelmatig zowel trappen op, als trappen af, dan is een uitvoering met twee stervormige wielensets de oplossing. Deze trappensteekwagen kantelt als het ware stabiel om iedere trede.

Steekwagen om mee te nemen

Naast de zwaardere uitvoeringen zijn er ook lichtere en zelfs inklapbare steekwagens. Dit is handig als je het karretje mee wilt nemen. Zowel voor privé als voor zakelijk gebruik kan een uitschuifbare versie de oplossing zijn. Deze handzame transportwagens klap je in een handomdraai in tot een klein pakketje en past zo in de kofferbak van je auto. Tenslotte zijn er steekkarren om mee te nemen achter op de vrachtwagen. Deze zijn vaak gemaakt van aluminium, zodat ze roestbestendig zijn.

Denk aan je gezondheid en maak indien nodig gebruik van een steekwagen. Met de juiste steekkar, heb je maximaal voordeel van deze handige hulp.

Hoe kies ik de juiste steekwagen?

Johan


Vragen over steekwagens?

Johan en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.