Veiligheidskooien

Een veiligheidskooi noemt men ook wel een werkkooi, hoogwerkbak of heftruckkooi en wordt gebruikt om in de hoogte te werken. Een veiligheidskooi is gemaakt om personen te beschermen die in de kooi zitten. Deze hoogwerkbakken worden veel gebruikt bij onderhouds- en installatiewerkzaamheden bij hoge gebouwen of kranen. De kooi is geschikt voor de vorken van een heftruck of een reachtruck en wordt bevestigd aan het vorkenbord.

Vroeger werd er een pallet op een heftruckvork geplaatst waarop een persoon plaats nam. Vervolgens werd deze collega in een mum van tijd op grote hoogte gezet. Dit is niet meer toegestaan door de Arbeidsinspectie, want dit is te gevaarlijk. Er zijn verschillende uitvoeringen van de veiligheidskooi: een mechanische uitvoering zonder en varianten met een elektrisch bedieningspaneel of vrijgaveknop. De mechanische bak is het eenvoudigst en relatief goedkoop. Bij Logistiekconcurrent.nl zijn deze mechanische veiligheidskooien voordelig te verkrijgen. 

Lees verder

Hefhoogte van de veiligheidskooi

Als de maximale hefhoogte drie meter is, dan kunnen er werkzaamheden tot 5 meter mee worden uitgevoerd. Je kunt namelijk de reikhoogte van de persoon in de bak meerekenen.

Veiligheid in de kooi

Een heftruck met een veiligheidskooi moet voldoen aan een aantal wettelijke voorschriften. Ze moeten voorzien zijn van een CE-certificering en moeten elk jaar worden gekeurd. Wanneer je werkt met een mechanische hoogwerkbak zonder bedieningsfuncties is het noodzakelijk extra maatregelen te treffen. Dit houdt in dat de chauffeur altijd op de heftruck moet blijven. Daarnaast moeten er duidelijke communicatieafspraken gemaakt worden en is de persoon in de werkbak leidinggevend.

Bij een hoogwerkbak zijn er drie veiligheidsniveau's:

  • De persoon in de hoogwerkbak heeft geen invloed op de bewegingen van de mechanische werkbak. De maximale hefhoogte is beperkt tot 3 m.
  • De persoon in de werkbak kan met een vrijgaveknop bepalen of de heftruckchauffeur een hef- of daalbeweging kan uitvoeren.
  • De persoon in de werkbak kan met een bedieningspaneel zelf de hoogtefunctie van de werkbak bedienen.

Veiligheidskooi voor korte duur of incidenteel gebruik

De veiligheidskooi mag alleen voor korte duur en incidenteel worden ingezet. Korte duur wil zeggen dat deze constructie als combinatievorm maximaal 4 uur per keer en een paar keer per jaar ingezet mag worden. Incidenteel wil zeggen: alle niet geplande of planbare werkzaamheden die niet gemakkelijk op een andere manier benaderd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is kapotte lampen vervangen op een moeilijk bereikbare plek van het magazijn.

Lees minder

Veiligheidskooien
1 item
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1 item
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Gratis levering* vanaf € 200,- excl. btw
  • 30 dagen retourgarantie

Ontvang 10% korting!

We willen je graag persoonlijke kortingsacties en relevante updates uit de logistiek aanbieden. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvang je 10% korting op je volgende bestelling.